ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ГЛАВНЕ АРХИВЕ ГРАДА МОСКВЕ

Поводом обележавања 76. годишњице Батинске битке у четвртак 12. новембра у Великој сали Културног центра отворена је Изложба фотографија Главне архиве града Москве посвећена 75-годишњици Велике победе у Другом светском рату и додељена је награда „Венац слободе Радомир Дракулић“.

Изложбу фотографија Главне архиве града Москве отворила је Љиљана Тица, заменица градоначелника Сомбора подсетивши на значај Батинске битке.

„Тада је завршена четворогодишња борба против фашизма где смо научили нешто, а веома је важно да се подсећамо на те историјске догађаје из прошлости како би лакше схватили садашњост и припремили се за будућност“ истакла је Тица.

Изложбу је организовао Културни центар у сарадњи са Руским центром за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

„И ове године, као и сваке године Град Сомбор и Културни центар Сомбор обележавају годишњицу Батинске битке. Овога пута било је нешто другачије, из Главне архиве града Москве, захваљујући Руском културном центру ми смо добили једну дивну изложбу коју чини 40 фотографија руских ратних фотографа. Она је посвећена заправо 75. годишњици велике  победе Русије у Другом светском рату“ рекла је директорка Културног центра Весна Шашић.

Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор и Удружење грађана „Раванградско пролеће“ овогодишњу награду „Венац слободе Радомир Дракулић“ доделили су Српској читаоници. Награда се додељује у знак сећања на сомборског песника Радомира Дракулића који је страдао у нацистичком логору.

Изложбу фотографија ратних фоторепортера Михаила Трахмана, Јурија Корољова, Александра Устинова, Бориса Игнатовича, Сергеја Струникова, на којима су овековечени артиљерци, морнари, партизани, медицинске сестре, стругари, пионири, сомборска публика може да погледа током наредне седмице у Великој сали Културног центра радним данима од 8 до 14 часова.

Извор: Град Сомбор