OТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА О БОМБАРДОВАЊУ НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је заједно са члановима Градског већа Новог Сада изложби „Новосађани и март 1999. године“ посвећеној НАТО бомбардовању, аутора Мартина Цандира, која је била уприличена у Историјском архиву Града.

– Нови Сад, град страдалник и град херој, обележава данас четврт века од злочиначке агресије НАТО алијансе на нашу отаџбину и на наш град. Данас у Историјском архиву града Новог Сада имамо прилику да видимо изложбу која нас кроз приказане фотографије подсећа на те тужне дане. Иако је прошло толико година од тог кобног марта 1999. године, живо сећање на те догађаје још увек код нас буди тугу, бол, разочарење и горчину. Чувар тих успомена, човек који деценијама бележи нашу свакодневицу и дух Новог Сада, јесте доајен фотографије Мартин Цандир. Један од најбољих српских фотографа, забележио је сав ужас терора над нашом земљом и оставио га у аманет генерацијама које долазе да га виде, доживе и никад не забораве. Он је својим објективом бележио тужне догађаје које смо сваког дана, током 78 дана бомбардовања, гледали на улицама нашег града. Познато је да је Нови Сад један од градова који је највише страдао. Срушени мостови и сломљена срца те црне 1999. године производ су одсуства правне свести и моралности код оних који су кукавички иза ракета заклонили своје глобалне освајачке планове– рекао је градоначелник и нагласио да  јавност увек мора да се сети свих жртава НАТО бомбардовања, као и оних који су страдали на бранику отаџбине и да никад не заборавимо колико су мир и слобода неопходни услови, не само опстанка, већ и напретка сваког друштва.

Аутор фотографија Мартин Цандир рекао је да је дужност сваког професионалног фотографа да снима и овековечи свој град, како у лепим, тако и у мање лепим тренуцима, а да посебан однос према догађањима у Новом Саду има он као рођени Новосађанин и да је са посебном пажњом приступио креирању ове изложбе настале на основу 78 дана фотографисања. Присутнима се обратио и директор Историјског архива Петар Ђурђев који је позвао све суграђане да дођу и погледају изложбу у наредних месец дана, од 7 до 19 часова сваког радног дана и викендом, нагласивши да је улаз бесплатан.

Нови Сад, 24. март 2024. године

Извор: Град Нови Сад