OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SLOVACI U SRBIJI”

Izložba fotografija pod imenom „Slovaci u Srbiji” autora Petra Dešića, otvorena je jutros u Domu Matice slovačke u Srbiji „Ljudovit Mišik” povodom Slovačkih narodnih svečanosti koje se ovog vikenda održavaju u Bačkom Petrovcu. Predsednik opštine Bački Petrovac, Srđan Simić, otvorio je ovu izložbu, nakon čega su svi prisutni mogli da uživaju u divnim radovima ovog talentovanog fotografa.

− Danas sam, kao i mnogi od vas, imao priliku da prvi put vidim ovu izložbu uživo. Ono što je autor predstavio ovom izložbom, za mnoge od vas u ovoj opštini je svakodnevnica. To što je prikazano na fotografijama može se videti svakog dana u Bačkom Petrovcu, Gložanu, Kulpinu, ali i u mnogim drugim mestima gde živi slovačka nacionalna manjina. Meni je danas pripala čast da otvorim ovu izložbu i jako mi je drago zbog toga − izjavio je Srđan Simić.

Petar Dešić je kroz seriju fotografija prikazao život Slovaka u Srbiji. Kako on kaže, za četiri godine rada i fotografisanja na terenu, uspeo je da uradi više od 1000 fotografija, ali su samo najkvalitetnije zaslužile da se nađu na izložbi.

− Ovo je peta izložba posvećena životu Slovaka u Srbiji. Izložba se nastavlja, za dva vikenda biće prikazana u Padini. Trebalo bi da u oktobru mesecu bude u Bratislavi. Ovde su prikazane 34 fotografije iz 24 sela – govori nam Petar i objašnjava kako je došao na ideju da se bavi baš ovom temom. – Sasvim slučajno sam upoznao jednog sveštenika iz sela Selenča i on me je pozvao da fotografišem misu u crkvi. Tako je sve krenulo, a s obzirom da nisam Slovak i da nisam rastao u toj sredini, privuklo me je nešto novo – objašnjava Dešić.

Fotografije verno predstavljaju život Slovaka, a Petar se trudio da prikaže sve životne situacije. Na 34 izložene fotografije posetioci su, između ostalog, imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnim svadbenim običajima i saznaju više o izgledu slovačkih nošnji. Ukoliko niste imali mogućnosti da posetite izložbu, svakako bi trebalo to da uradite što pre.

Za vojvodjanske.rs: Aleksandra Mišković

Foto: Medija Poral