ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,ИКОНОСТАС У КУЛИ 1924/2024.“

У Ликовној галерији Културног центра у Кули је, поводом стогодишњице од осликавања иконостаса у Храму светог апостола и јеванђелисте Марка, отворена изложба ,,Иконостас у Кули 1924/2024.“ Кроз уметнички израз фотографа Жељка Воринског и дизајнерска решења Зорана Секеруша, на изложби је представљен целокупан иконостас, рад академског сликара Лазара Микулића.

На отварању изложбе присутним грађанима обратили су се презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерески намесник кулски, протонамесник Бошко Маринков и ђакон Бранислав Живковић, као и галеристкиња Снежана Давидовић, која је изразила задовољство што се Ликовна галерија на овај начин придружила обележавању јубилеја, истакавши да је Лазар Микулић повезао ову установу и Храм и изградио темеље културно-уметничког стваралаштва у Кули.

По речима презвитера Драгољуба Мајсторовића, на неколико стотина метара од Галерије налази се Храм у коме ова лепота може да се види уживо, а овде је лепо приказана кроз објектив уметника 21. века. Истакао је да је ово први догађај у оквиру манифестације под називом Дани светог Марка која ће трајати до 2. јуна, а наредни догађај биће већ 4. априла, када ће деца у порти Храма осликавати васкршња јаја:

,,Пошто је у питању стогодишњица, дошли смо на идеју да се фотографише комплетан иконостас, дакле све иконе на иконостасу, да се ураме и да се прикажу људима у Кули, да сви виде како он изгледа. На неколико стотина метара од Културног центра налази се Храм у коме можемо да видимо уживо лепоту која је овде представљена. Ове фотографије настале су као уметничко дело нашег познатог фотографа Жељка Воринског, а господин Зоран Секеруш се потрудио да својим дизајном и рамовима ове иконе што боље представи. Изложба ће бити отворена до 25. маја ове године, тако да сви који желе могу доћи у термину када је Галерија отворена, да погледају овај предиван рад академског сликара Лазара Микулића који је био први председник Културног центра у Кули. Без обзира што се иконостас налази у Храму, овде је лепо приказан кроз објектив једног уметника 21. века. У сусрет нашој храмовној слави, ова изложба је први догађај који смо организовали, а 4. априла у нашој порти биће Дечији васкршњи сусрети, када ће деца осликавати јаја, а затим ћемо имати још неке догађаје и концерте. Сви сте добродошли на ове дивне догађаје!“

Изложбу можете погледати до 25. маја.

Извор: Општина Кула