ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИЛИЈАНЕ РАДОВАНОВИЋ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак је отворена изложба слика академске сликарке Милијане Радовановић, иначе директорке Народне библиотеке „Данило Киш“. Радовановић се љубитељима уметности представила већим бројем радова на којим доминира, како је истакла, „облик човека и простора око њега – микро и макрокосмос“, те серијом портрета које је започела да ради још приликом школовања на Академији уметности и слика их и данас.

„Ове овде изложене радове сам уприличила сасвим случајно, ако случаја има. Одговорила сам на један изазов. Наиме, овде су приказане бар три изложбе и свака има причу која се могла самостално развијати. Једном ликовни педагог увек ликовни педагог, дубоко верујем да се цртежом може објаснити скоро све, јер и осмех значи исто на свим језицима света. Питаше ме за циљ. Циља нема. Циљ је разумети. Аналитички приступ. Има неколико приступа самој ликовној уметности. У стању сам скоро сваки сегмент да испратим од илустрације до инсталације, од декоративног до концептуалног начина, што је мој досадашњи рад и показао. Амбициозно, то је био и мој циљ. Вештина. Енергија. Показати, утицати. Први човек је комуницирао цртежом. Научно је доказано да се говорни апарат развио много касније. Гласови и речи су дошле многе касније а о реченицама почињемо да сазнајемо из историје првих цивилизација, тек од првих песника и филозофа, математичара, градитеља који су гледали у звезде, а не у џеп људи. Уметност је иницијална каписла за сваки почетак стварања и сваку акцију. Стање душе и унутрашњи пулс који тражи свој облик… у мелодију, у слику, у цртеж, књижевност, плес. Ово  ми је 17. пут пред публиком, а са радовима који су прошли што сито времена, што мој темперамент. Иза многих од ових слика крију се друге слике сродне или потпуно супротне од оних финалних. У том тројству ове изложбе размишљам који бих сегмент издвојила. Након поставке која није мало трајала дала сам им неке смернице – кување; цемент, малтер, грађевина; канцеларија, библиотека, односи са јавношћу“, рекла је, између осталог, приликом отварања изложбе Милијана Радовановић. Не заборављајући тренутну професионалну примарну окупацију – рад у библиотеци, сликарка је истакла да су активности у овој установи употпуниле и обогатиле њену уметничку причу.

„Тиха, сензибилна, чак преемотивна природа одредила је Милијанину загледаност у људски лик. Током студија, а поготову на трећој години то интересовање се ликовно и естетски уобличава. Снажна експресија гестом разоткрива суштину њених преокупација. Ликови се удвајају, затим мултиплицирају и затварају у скупове одређене габаритима слике и цртежа. Овако пласирани случајни суседи не комуницирају, већ нас немо посматрају. Кроз ‘замагљено’ сећање израња галерија ликова Милијане Радовановић које гледалац прихвата својим сећањем и препознаје их“, записала је о стваралаштву сликарке Бранка Јанковић Кнежевић, професорка на Академији уметности у Новом Саду.

Свечаност пред бројним пријатељима и поштоваоцима уметничког опуса сликарке, употпунили су својим стиховима песник Бранислав Зубовић и музичар Марко Алексић, који је уз гитару отпевао омиљене песме сликарке.

Милијана Радовановић рођена је у Рашки, а дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, смер сликарство у класи професора Јована Ракиџића, и цртање у класи Бранке Јанковић Кнежевић и Милана Блануше. Радила је као професор ликовне културе. Од 2014. је и дипломирани библиотекар, запослена у Народној библиотеци „Данило Киш“. Самостално је излагала у Бачкој Паланци, Крагујевцу, Врбасу, Новом Саду, Београду, Будви, Панчеву, Руми, Сомбору, Кули. Изложба слика у Врбасу отворена је до 20. септембра.

Извор: Општина Врбас