ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ: БЕЗ БОЈЕ“ У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ СОМБОР

Градски музеј Сомбор, у сарадњи са Народним музејом Србије, уприличио је отварање изложбе „Надежда Петровић: без боје“.
Изложбу је свечано отворио градоначелник Антонио Ратковић, који је поздравио домаћине и присутне госте и том приликом нагласио да је култура једна од најважнијих карактеристика човека и друштва ком припадамо, те додао да ће Град увек бити поуздан партнер свим установама културе, културно – уметничким друштвима, уметничким ствараоцима и организацијама које приређују квалитетне програме у области културе.
„Култура је једна од најважнијих карактеристика човека и друштва коме припадамо. Да би Сомбор наставио да важи за град сликара, песника, књижевника, композитора, град очуваних вишевековних архитектонских бисера, неопходно је да својим суграђанима приредимо и понудимо квалитетне програме којима ће напајати и племенити своје душе и доприносити да будемо бољи људи. Поносан сам на чињеницу да су неки од данас чувених Сомбораца попут Милана Коњовића, Саве Стојкова, Вељка Петровића, Ернеста Бошњака и других интелектуалаца, обликовали културну сцену, не само нашег града, већ и читавог друштва и државе. Поносни на ту чињеницу, у буџету Града смо определили готово осам процената за културу, тиме дајући јасан одговор да је Град поуздан партнер у коме ће установе културе, културно – уметничка друштва, уметнички ствараоци и организације које приређују квалитетне програме у овој области, наћи ослонац и подршку“, рекао је градоначелник Ратковић приликом отварања изложбе.
Директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић, изјавила је да има одличну сарадњу са Градским музејом у Сомбору и да је даљи циљ да се та сарадња прошири.
„Срећна сам што је отворена изложба у Сомбору. Ми имамо изузетно топлу и пријатељску сарадњу са Градским музејом у Сомбору и циљ нам је да продубимо ту сарадњу како би заједнички постигли што више, како по питању изложби, тако и у пољу заједничких публикација, размене стручњака и колега“, изјавила је Борић Брешковић.
Директор Градског музеја Сомбор Давид Фирањ, нагласио је значај изложбе која је продубила сарадњу између две установе културе и додао да је ово само први корак у много широј и значајнијој сарадњи у наредном периоду.
„Ова изложба за нас је изузетно значајна због међуинституционалне сарадње са највећим и најзначајнијим музејом на нашем подневљу. Изложба нам пружа другачију перспективу када је у питању рад Надежде Петровић јер подразумева њене цртеже, део њеног опуса који до сада није значајније истражен и обрађен“, изјавио је Фирањ.
Изложба је организована прошле године поводом обележавања 150 година од рођења уметнице Надежде Петровић, а поред музеја у Београду, Чачку и Нишу, она је напокон приказана и у Сомбору. Изложбу сачињавају цртежи који представљају сведочанство о Надеждином цртачком умећу, запажањима и мотивима који су је интересовали, а на којима су забележени портрети, студије људског тела, сакрални објекти и други.
Ауторка изложбе је музејска саветница и историчарка уметности Евгенија Блануша, а за заинтересоване посетиоце музеја, изложба ће бити отворена до 18. маја 2024. године.
Испред локалне самоуправе, на отварању су присуствовали и градска већница за област културе и образовања Анита Стојаков и помоћник градоначелника за област културе и туризма Урош Бузаџић.

Извор: Град Сомбор