ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НАСЛЕЂЕ ЗАБОРАВЉЕНИХ, МИЛАН ЋИРЛИЋ”

Изложба посвећена уметничким делима истакнутог новосадског сликара Милана Ћирлића који је свој уметнички печат оставио током шесте и седме деценије 20. века, отворена је данас у Културној станици „Барка“. У оквиру изложбе под називом „Наслеђе заборављених, Милан Ћирлић”  презентовано је стваралаштво аутора, у аутентичном и невиђеном облику и оригинална дела у стању у којем су пронађена, често оштећеним рамовима, поред рестаурираних радова, чиме се визуелно дочарава процес од спашавања до рестаурације.

Изложбу је отворила чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић и том приликом се захвалила колекционарима Јовану Мандићу и др Илији Грујићу који су иницирали тај културни догађај.

– Ова изложба је настала тако што су снаге удружили приватни колекционари, Месна заједница, Удружење грађана „Мој град Нови Сад“, Музеј града и КЦНС, а све под окриљем Градске управе за културу. Данашњом изложбом настављамо промоцију колекционарства које доприноси очувању уметничких и духовних вредности наше земље и Новог Сада. Даћемо пуну подршку Мрежи културних станица да настави да упознаје јавност са неправедно заборављеним новосадским сликарима на овај начин. И за те наредне изложбе које су планиране, назив ће остати „Наслеђе заборављених“, а додаваће се име сликара чија дела ће бити презентована. Нажалост, сликарски опус Милана Ћирлића није толико познат Новосађанима, иако је својим радом заслужио да се за његово име и дело зна – изјавила је Дина Вучинић и позвала Новосађане да, у наредне две недеље, посете Културну станицу „Барка“ и уживају у изложби.

Присутнима се обратио и ликовни критичар Сава Степанов који је причао о тајновитом свету уметника и колекционара, а наступио је и дечији тамбурашки ансамбл „Сићани славуји“.

Нови Сад, 25. април 2024. године

Извор: Град Нови Сад