ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПАРТЕОН ПРАИСКОНА“ У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

У Галерији Културног центра „Лаза Костић“ у уторак, 20. априла, отворена је изложба под називом „Партеон праискона“ Новака Новаковића.

Циклус садржи радове различитих формата који поред истих мотива, начина формулације и комбинације материјала имају различит сензибилитет у којима доминирају радови у комбинацији графике (колографија) и глазиране керамике, као и мањи број радова изведених у керамици или графици без додатних комбинација са другим техникама и материјалима.

Сваки од ових радова носи сопствену мистику и дескрипцију.

„Инспирација је везана за праисконске идоле, инспирисане пре свега винчанском културом, културом која је егзистирала на нашим подручјима где је тај портрет мистичне фигуре, са фигура које су нађене на различитим археолошким налазиштима винчанске културе на нашој територији, сведена до форме маске која није била заступљена у самој винчанској уметности и култури, али су портрети са тих фигурина претворени у маске и стављени у један имагинарни савремени концепт који је инспирисан елементима са њихових ритуалних предмета“ рекао је аутор циклуса Новак Новаковић.

Изложбу је званично отворила директорка Културног центра Весна Шашић, а свечаном отварању присуствовала је и заменица градоначелника Љиљана Тица.

Изложбу „Партеон праискона“ у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ можете да погледате до 8. 5. 2021. године.

Извор: Град Сомбор