ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПИСМО И ТРАДИЦИЈА У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

Изложба о натписима на етнографским предметима из традиционалног живота српског народа, отворена је 24. јула 2019. са почетком од 19 сати у Музеју Војводине у Новом Саду.

Директор Музеја Војводине др Драго Његован истакао радост због сарадње са Етнографским музејом у Београду који ове године слави 115 година свога постојања. Такође је истакао да Музеј Војводине има збирку етнографским експоната, те да ову изложбу сматра веома занимљивом.

Директорка Етнографског музеја у Београду Тијана Чолак Антић Поповић, обраћајући се новосадској публици рекла је да су поставили једну озбиљну изложбу, те да је њена ауторка Вјера Медић, која је историчар уметности, ценила и ликовност предмета, уз њихову употребну вредност.

– Цела ова изложба говори не само да је човек из народа желео да украси предмет ћириличним словима, да се потпише, да искаже да је то његово власништво, да пошаље неку поруку, него су уједно ови предмети и историјски извори, који указују у ком све подручју су Срби живели, нагласила је она.

Ауторка изложбе, виши кустос Вјера Медић нагласила је да је управо хтела да истражи ову најстарију грађу на читавом српском културном простору, укључујући аустроугарску и турску царевину.

– Веома су драгоцени предмети са записима година и историјских личности којим се показује тешки 19. век када је Србија почела да обнавља своје националне и научне иституције, нагласила је кустоскиња и истакла употребу ћирилице на читавом културном простору.

Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, отварајући изложбу, истакла је изузетан значај ове заједничке поставке Музеја Војводине и Етнографског музеја у Београду, јер означава идентитет једног народа, те да је посебно важно за млађу публику да се упозна са културним наслеђем.

Текст и фотографије: В. Раонић;