ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ДУШАНА ЧАВИЋА

Прва самостална изложба слика Душана Чавића „Метаморфоза“ отворена је у суботу 1. децембра, у Великом холу Културног центра „Брана Црнчевић“. Изложбу су отворили, испред Културног центра, Мирослав Бата Нинковић и сликарка Милијана Јуца Јовановић, селекторка прошлогодишњег Румског ликовног салона на којем је Чавић освојио прву награду. Његове слике су компактне, али су и различите, доминира боја, линија односно облик, увек је на ивици апстракције и реалности, рекла је на отварању Милијана.

„Слике Душана Чавића траже велику пажњу јер је он у њих унео доста сопствених емоција из разлога што је кроз живот имао једно богато искуство. У породици је имао два сликара од којих се „отргао“ само захваљујући својој снази и нашао је свој пут и своју поетику“, истакла је Милијана.

Румска вајарка Љиљана Војводић је о Чавићевим сликама написала:

„Слике Душана Чавића на први поглед делују као „слике хаоса“. Ни потпуно апстрактне, ни потпуно конкретне, ишчитавају се постепено кроз препознатљиве облике од којих су најчешћи људски лик и фигура. Човек је  у уметнику полазиште али и исходиште. Његово сликарство носи једноставну поруку: човек се бори са морем сила али успева да изрони. Слике Душана Чавића носе лични печат у трагању за смислом живота. Уметник препознаје „малог човека“ и у себи и у нама и благонаклоно кроз слику, гледа на његову непрестану борбу за опстанак“.

Изложба има продајни карактер и отворена је до 15. децембра.

Душан Чавић је рођен 7.6.1981. године у Новом Саду. Завршио школу примењене уметности у Шапцу – одсек гравер. Од малена се бави уметношћу, сликарством, муралима, бојеним рељефима… Излагао на 30-ак заједничких изложби, учествовао у раду 10-ак ликовних колонија и хуманитарних акција.

Извор: Општина Рума