ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА НА КАМЕНУ БИЉАНЕ РИСТИЋ

Портретима урађеним на камену, као својеврсним трајним записом, новосадска сликарка Биљана Ристић је направила омаж Српкињама и Србима значајним за Војводину.

Изложба је отворена синоћ у Културном центру Новог Сада а у част прославе 100 година од завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији. Посетиоци су добили и каталог са биографијама насликаних великана у ком је посебно истакнут њихов значај за развој Србије на простору данашње Војводине, чиме је ова прича лепо употпуњена.

Будући да је Биљана Ристић по рођењу Невесињка, пре три године је на камену насликала и хероје Херцеговине а поводом 140 година Невесињске пушке.

Сем тога, сликарка је у Новом Саду бесплатно држала и школу сликања на камену а посетиоци су нам пренели да она ту технику уме да учини лаком. Иако је ова техника сликања на суву подлогу једна од најстаријих (још из пећине Алтамире), на њој није лако радити, тако да ова врсна уметница полазнике најпре научи како да припреме подлогу, на коју се после наносе акрилне или комбиновано акрилне и уљане боје.

Биљана Ристић се бави и илустрацијама, иконописањем, осликавањем свилених ешарпи а има и сајт за онлајн продају слика. А ми смо срећни што имамо Биљу!

 

За Vojvodjanske.rs: Весна Раонић