ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА “СЕЋАЊЕ НА ЏЕВА”

Кикинђани у Галерији Културног центра до наредног петка могу да виде радове који су настали на 4. ликовној колонији , која је апосвећен, Душану Керкезу Џеву. Поред осталих, отварању изложбе “Сећање на Џева” присуствовала је и Милена Живков, чланица ГВ за образовање и културу. Локална самоуправа и Покрајински секретаријат за културу подржали су ликовно саборовање у част једног од најталентованијих уметника и студената Ликовне академије у Новом Саду, који је преминуо 1981. године. Да је за разлику од претходне три, летошња колонија одржано у несвакидашњим условима пандемије коронавируса, али уз поштовање свих мера и протокола, на отварању изложбе, присетио се Бране Марјановић, председник Организационог одбора ликовне колоније “Душан Керкез Џев”:

– Учествовало је 23 уметника, од којих је 17 стварало у инспиративном амбијенту језера “Лагуна”. Преосталих шесторо су били дописни учесници. Након Кикинђана, тридесетак радова насталих на овој ликовној колонији видеће и Новосађани. Друштво књижевника Војводине угостиће изложбу “Сећања на Џева” од 19. до 26. марта- најавио је Марјановић и изразио задовољство што су архитектура и мотиви Банатског Великог Села, али и наша равница неисцрпна извор инспирације на свим досадашњим ликовним колонијама:

-Настојимо да добијемо простор у селу како бисмо имали сталну поставку ликовних радова. Размишљамо и о донаторској вечери. Приход од продаје слика, намеравамо да определимо за изградњу до два бунгалова на ободу језера “Лагуна”- открио је Марјановић. Отварању изложбе присуствовало је и неколико учесника претходне колоније. Става су да је ликовна колонија посвећена Душану Керкезу Џеву постала већ препознатљива у културној понуди Банатског Великог Села, па и Кикинде.

Извор: Град Кикинда