ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СВЕТОНИКОЛАЈЕВСКИ ХРАМ У СТО ПЕДЕСЕТ ГОДИНА“ У СИВЦУ

Тематска изложба под називом „Светониколајевски храм у сто педесет година“ отворена је у холу основне школе „20.октобар“ у Сивцу. Изложбу је отворио Високопречасни протопрезвитер и Архијерејски намесник сомборски, Саво Николић. Након поздравних речи, протонамесник Данијел Кобиљски уручио је пригодне поклоне свима онима који су заслужни за одржавање једне овакве изложбе, и то: Архијерејском намеснику Николићу, директору основне школе „20.октобар“, Ференцу Лендаку, власнику фирме „Атеље Плус“ из Куле, Зорану Секерушу и хроничару насељеног места Сивац, Зорану Перуничићу. Грађани имају прилику да виде фотографије и документа из историје храма, као и фотографије битних историјских посета храму и реликвија које су у њему. Протонамесник Данијел Кобиљски истакао је велику везу између цркве и школе, с обзиром да су прве школе управо настајале на иницијативу цркве:

„Оно што је занимљиво кроз историју јесте то да је црква иницирала школе и прва школа која је била у Сивцу била је отпор према асимилацији, односно према покушају унијаћења и преласка народа у, тада већинску, католичку веру. Црква је оснивала школе у којима су учитељи били ђакони, даскали или свештеници који нису имали парохију и, као таква, била је својеврсни стожер вере и традиције. Такође, ова школа у којој смо данас подигнута је на месту које је прота Милан Рајић оставио и осветио са осталим сивачким паросима, тако да постоји веза и сарадња између цркве и школе, а свакако знамо да не може бити истинске просвете без вере и очувања традиције. Такође, не може бити ни само вера, а да школства нема. Наш храм од 1989.године има једну посебну реликвију, а то је омофор светог Василија Острошког, који је блаженопочивши епископ шумадијски Сава Вуковић, тадашњи администратор епархије Бачке, донео у овај свети храм као благослов Сивчанима, пошто има доста људи у Сивцу који су насељени из Црне Горе, тако да ми светог Василија прослављамо малтене као храмовну славу, молећи се Богу и свакога петка служећи акатист њему и да сачува од свих искушења и да подари благослов за напредак. Пре ове изложбе имали смо још једну где су наша деца узела учешће и увек их укључујемо кроз разне манифестације како би очували свест о томе шта је исправно, шта је традиционално и шта треба да се сачува, као што су то чинили наши преци.“

У дугогодишњој историји храма до данас је службовао педесет и један свештеник, а први познати парох звао се Живан Севкић. Значајни свештеници из Сивца били су прота Димитрије Рајић, учесник Мајске скупштине у Сремским Карловцима 1848. године и Благовештенског сабора, као и прота старобечејски, Милан Костић, први ректор Цетињске богословије. Свештеници Светониколајевског храма имали су велики утицај на српску националну културу и просвету у Сивцу. Својом улогом и доприносима снажили су веру и радили су на просвећивању народа.

Извор: Општина Кула