ОТВОРЕНА НОВА КУЛТУРНА СТАНИЦА „СВИЛАРА“ У НОВОМ САДУ

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ удахнула је нову енергију граду Новом Саду и Покрајинска влада наставиће са подршком оваквим пројектима, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић након отварања нове културне станице „Свилара“ у Новом Саду.

Он је подсетио да се Нови Сад, по препоруци једног од најпознатијих туристичких сајтова на свету налази на 3. месту као дестинација коју треба посетити у 2019. години.

Овом приликом, председник Мировић најавио ја адаптацију постојеће зграде Радио Новог Сада и Стдуија М у будући музеј 20. века којим ће управљати, како је рекао Култруни центар „Милош Црњански“.

Отварањем креативних центара стварамо боље услове за рад уметника и креативаца изјавила је председница Владе Ана Брнабић.

„Културна станица „Свилара“ пример је нове платформе добре праксе оживљавања напуштених објеката. Желимо да подстакнемо отварање оваквих центара у свим градовима у Србији, јер ово је заиста слика Србије какву желимо да пошаљемо у свет“ изјавила је председница Брнабић.

„Данас је велики дан за Нови Сад, када славимо 74. године од доласка слободе у наш град и ми овде, у Свилари, показујемо да верујемо у будућност, развој и напредак“, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Отварање нових креативних станица има за циљ да препозна, подржи и промовише уметничко и свако друго стваралаштво, у земљи и свету са циљем промене имиџа наше земље истакао је директор Фондације „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

Новоотворена културна станица „Свилара“, налази се на месту некадашње фабрике за бојење свиле и представља јединствени, самоодрживи центар креативности у Новом Саду.

Раније данас, Бранабићева, Мировић и Вучевић обишли су простор будућег креативног дистрикта „Кинеска“ који ће, како је најављено бити новосадски креативни центар и средиште културних и креативних индустрија у оквиру пројекта „Нови Сад 2021- Европска престоница културе“.