ОТВОРЕНА ПЕТА МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЕX LIBRIS И УРУЧЕНА НАГРАДА „МИОДРАГ БОРИСАВЉЕВИЋ“

Ситуација са вирусом Корона, ове године је натерала организаторе фестивала „Потпис“ у општинском Културном центру да се прилагоде тренутној ситуацији, те да се без присуства публике прогласе најбољи аутори како радова изложених у галерији, тако и писаца најбољих дела.

У оквиру међународне изложбе „ЕX LIBRIS“ изложено је 145 радова које потписује 39 аутора из 17 земаља.

Према пропозицијама конкурса аутори су послали своје радове на две теме.

Овогодишњи жири састављен од чланова уметничког савета Галерије „Меандер“ донео је одлуку да на слободну тему награди рад под називом  „FANTASIA“, чији је аутор MIRANDA MARCELA, из Италије; док је на задату тему награђен рад под називом „MAN AND WOMAN“, чији је аутор PAVEL HLAVATÝ из Чешке.

Због тренутне епидемиолошке ситуације нема званичног отварања изложбе које је било планирано за 13. новембар у 18 часова и 30 минута.Сви заинтересовани посетиоци ће ову изложбу моћи да погледају радним даном у периоду од 8 до 14 часова до 3. децембра у галерији Меандер.

Од 130 прича које су аутори послали на конкурс „Миодраг Борисављевић“ за кратку причу у оквиру 5. Фестивала кратке форме „Потпис“, на седници одржаној 27. јула 2020. године, селектор Мухарем Баздуљ, књижевник из Травника, који живи и ради у Београду, донео је одлуку да награда „Миодраг Борисављевић“ за 2020. годину припада Живковић Младену из Сомбора који је на конкурс послао причу „Најбољи другови“ под шифром „Сиријус“.

У најужем избору се нашло још пет прича:

  1. „Непремостиве разлике“ (шифра: Фламе) Снежана Гњидић, Београд-Стари град
  2. „Изгубљене одреднице“ (шифра: Илириос) Милош Михаиловић, Сомбор
  3. „Румунка“ (шифра:Веровшек) Вероника Вељић, Смедеревска Паланка
  4. „Сто“ (шифра: Маја) Драгослав Ђуровић, Врњачка Бања
  5. „Празник“ (шифра: Мандрагора) Младен Милосављевић, Београд-Миријево

Награда се састоји од повеље са ликом Миодрага Борисављевића и новчаног износа од 50.000 динара, које је Младену Живковићу уручила директорица Културног центра Апатин Данијела Обрадовић.

Извор: Општина Апатин