ОТВОРЕНА ПРВА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА УЖ „СТАПАРСКА РУЖА“

У Музеју Подунавских Шваба јуче је отворена прва самостална изложба удружења жена „Стапарска ружа“. После шест година рада Удружење је у сарадњи са Градским музејом Сомбор, а уз подршку Града Сомбора, представило своје аутентичне производе са традиционалним мотивом руже.

Испред УЖ „Стапарска ружа“ Мира Ковачев представила је ткаље, као и њихове радове који су изложени на изложби: „Узели смо да на савремен начин прикажемо ово што радимо, имамо торбе, имамо папуче, имамо новчанике и могу да се похвалим да је Ружа после 50 година изаткала први велики ћилим димензија 1,4m са 1,8m“.

Директор Градског музеја Сомбор Давид Фирањ истакао је дугогодишњу сарадњу коју Музеј има са Удружењем жена из Стапара на очувању традиције овог поднебља: „Стапарска ружа је ревитализовала стапарски ћилим као аутентичан бренд после шездесетогодишње паузе, а самим тим и ткачки занат“.

Изложбу је званично отворио Палимир Тот, заменик покрајинског секретара за привреду и туризам. Он је нагласио како је рад стапарског Удружења жена од велике важности за очување традиције у Војводини: „Овде подржавамо традицију и показујемо како се некада Живело у Војводини, али исто тако економски оснажујемо жене да буду самосталније, да буду предузетнице и да се баве оним што воле“.

Испред Града Сомбора изложбу је посетила помоћница градоначелника за област туризма и економског развоја Јована Миљевић.

Извор: Град Сомбор