ОТВОРЕНИ ДАНИ БАРОКНЕ МУЗИКЕ У НОВОМ САДУ

У оквиру фестивала Дани барокне музике Нови Сад 2023, у суботу, 17. септембра 2023. у Римокатоличкoj цркви Свете Елизабете на Телепу (Ул. Ћирила и Методија 46) са почетком од 20 сати, наступио је ансамбл New Trinity Baroque на историјским инстументима, чиме су уједно свечано отворени овогодишњи Дани барокне музике

Остале фестивалске концерте грађани могу да посете 23. септембра и 1. октобра док ће се 23. септембра одржати академија за барокну виолину, на истом месту, све од 20 сати. Овог пута улаз је бесплатан уз подршку Града Новог Сада. Уметнички директор фестивала Дани барокне музике је флаутисткиња Меила Томé која се 2010. из Бразила доселила у Нови Сад.

Прве фестивалске вечери изведена је музика 17. века са нотних записа Енглеске, браће Хенрија и Данијела Парсела као и неколико свита и елегија које су састављење од изабраних делова, писаних углавном за позоришне комаде. Ансамбл New Trinity Baroque основаo је чембалиста Предраг Госта пре 25 година у Лондону а базиран је у САД, тако да је ово уједно и јубилеј ансамбла. Сем наступа широм света, чланови ансамбла су посвећени едукацији, често одржавају мајсторске курсеве и радионице помажући младим музичарима да се посвете раној музици и евентуално усавршавају у иностранству.

Прве фестивалске вечери у Новом Саду наступили су контратенори Предраг Ђоковић и Бојан Булатовић, барокну трубу која се контролише искључиво радом усана свирао је Александар Арсић, блок флауте Меила Томé и Karolina Bater, виолу да гамба која је једна врста чела свирао је Срђан Станић кога ће посетиоци имати прилике посебно да чују следеће суботе. Познати лаутиста и професор Дарко Карајић свирао је теорбу, врсту специјалне лауте којој је број жица повећан на чак 14, а чембало и камерне оргуље Предраг Госта. Госта је уједно представио нумере које се изводе као и овако ретке инструменте.

Текст и фото: В. Раонић;