ОТВОРЕНИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА И 23. МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА УМЕТНОСТИ „АРТ ЕКСПО“

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић отворио је Међународни сајам књига и 23. Међународну изложбу уметности „Арт Експо“ који се одржавају од 7. до 12. марта на Новосадском сајму.

-Веома ми је драго што је Салон књига који се годинама одржавао у Новом Саду прерастао у Сајам. Град Нови Сад, као и Новосадски сајам настоји да се реализацијом пројекта Нови Сад 2021 континуирано развија, користи своје потенцијале и капацитете и да се својим деловањем и сталним иновацијама добро позиционира у региону и Европи – рекао је Далибор Рожић и додао – Повезивање, синергија и мултидисциплинарност јесу императив савременог поимања културне делатности, а као Европска престоница културе ми имамо још већу обавезу да подстичемо грађане на активно учествовање у културном животу и да им приближимо и представимо уметност, културу и књигу у свој разноликости.

Присутнима су се такође обратили извршни директор за правне и опште послове Новосадског сајма Никола Ловрић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић која је том приликом истакла да ће Покрајински секретеријат наставити да подржава ову манифестацију јер она представља културу Војводине.

Приликом отварања манифестације „Арт Експо“ уручена је и награда „Лаза Костић“, а на тај начин званично су почели и „Дани Лазе Костића“. То признање додељено је Слободану Владушићу за књигу “Књижевност и коментари“ објављену у издању “Службеног гласника Београд“. Поред главне награде уручено је и признање за издавачки подухват и то новосадском “Платонеуму“ за едицију “Културна баштина у Србији“. Специјалне награде припале су Андрићевом институту, Андрићграду за целокупну издавачку делатност, награду за објављивање двотомног дела “Теорија комуникативног деловања“ Јиргена Хабермаса добила је “Академска књига“, а награђен је и “Службени гласник Београд“ за “Историју београдских светиња“ Зорана М. Јовановића. Вуле Ружић добио је признање у новоустановљеној категорији за најбољу књигу у области књижевности за децу за “Роман без ормана“ који је објавио “Службени гласник Београд“, а такође новоустановљено признање Новосадског сајма, за најбоље прозно остварење које спаја традицију и модерност, уручено је Милошу Латиновићу за роман “Четири лудила“ у издању “Вулкана“.

Након доделе награда гости Сајма обишли су штанове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Културног центра Новог Сада, Службеног гласника и штанд Центра за ликовну и примењену уметност „ТЕРРА“ из Кикинде где је отворена изложба „Савремена јапанска скулптура“.

Према речима организатора атрактивни нови сегменти и излагачи, програми у оквиру „Дана Лазе Костића”, премијерна издања, бројне промоције, изложбе, фестивали, попусти, осмомартовске акције, поклон-игре и бесплатан улаз за посетиоце, позивница су за долазак на Сајам књига и Изложбу уметности која ће трајати до понедељка, 12. марта на Новосадском сајму.