ОТВОРЕНО СЕДИШТЕ УДРУЖЕЊА ВЕТEРАНА „ КОШАРЕ“ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, заједно са министром одбране и потпредседником Владе Републике Србије Милошем Вучевићем, присуствовао је отварању седишта Удружења ветерана „Кошаре“ на Булевару Михајла Пупина бр.19 у Новом Саду. 

– Не може се на довољно упечатљив начин одати признање онима који су својом храброшћу и личним примером исписали најсветлије странице храбрости, чојства, јунаштва и родољубља. Од како је на челу наше земље Александар Вучић, ми поносно говоримо о битци на Кошарама, за разлику од оних пре нас који су о томе ћутали. Битка на Кошарама, која је у ранијем периоду била неправедно запостављена, сада се редовно обележава, као херојски подвиг који је задужио целу Србију. Ветерани са Кошара, храбро и пожртвовано су се борили за бољи живот свих грађана Србије. Најмање што ми данас можемо да урадимо јесте да се потрудимо и уложимо напор да створимо прилике и могућности за бољи живот њих и њихових породица. То је наша обавеза и морална дужност. Подршка Удружењу ветерана са Кошара ни у будућности неће изостати, јер Нови Сад и Србија од 2012. године не заборављају своје јунаке. Данашње отварање просторија Удружења представља само малу захвалности за све оне који су за свој народ часно носили униформу и поднели велику жртву – рекао је Милан Ђурић и додао – Додатни, мали допринос за све оно што су учинили је иницијатива коју ће поднети Град Нови Сад да улица у нашем Граду и једна нова основна школа добију назив по бици са Кошара и јунацима који су били део ове велике борбе за нашу земљу.

Министар одбране и потпредседник Владе Републике Србије Милош Вучевић нагласио је да је подршка Удружењу један природан и пристојан процес да кажемо хвала људима који су се борили за све нас.

– Сви смо били изложени нато агресији марта 1999. године али признаћемо да је некима било ипак теже јер су на њих пуцали и јер су били изложени копненој агресији. Драго ми је да  је у центру Новог Сада отворен овај репрезентативни простор који ће пре свега одисати слогом и јединством, и да ће имати један потпуно отворени концепт где ће нове генерације, које не треба никада да доживе то што су учесници Кошара доживели, да разумеју шта се то десило и зашто се то дешавало. Хвала градоначелнику Ђурићу и Граду Новом Саду на свему што су урадили за ово Удружење, и верујем да ће ове просторије одисати енергијом људи који ће их посећивати – рекао је Вучевић.

Том приликом, председник Удружења ветерана „Кошаре“ Иван Антић захвалио се министру Вучевићу и градоначелнику Ђурићу на великој подршци коју су добили и истакао да су неки од  циљева Удружења прикупљање и распоређивање новчаних средстава од донатора и других за борце са Кошара и ратне војне инвалиде као и за чланове њихових породица, организација стручних скупова, саветовање и пружање правне помоћи за борце са Кошара и ратне војне инвалиде, неговање традиције свих јединица учесница битке на Кошарама, као и развијање сарадње са државним органима, организацијама, институцијама, удружењима и савезима и друго.