ОВАЦИЈЕ ЗА ЈОВАНА КОЛУНЏИЈУ У РУМИ

Истакнути српски виолиниста, добитник бројних домаћих и страних награда, Јован Колунџија одржао је синоћ концерт у Културном центру „Брана Црнчевић“, пред више од 200 Румљана.

Виртуозном изведбом, мајстор виолине је румској публици демонстрирао задивљујућу технику и музичку сигурност, што су Румљани знали да награде овацијама. Мини турнеју Јована Колунџије у осам градова Србије организовала је Установе Гварнериус, а покровитељ је Министарство културе и информисања.

И сам Колунџија признаје да Рума није случајно уврштена у календар турнеје. Врсни виолиниста, који иза себе има више хиљада концерата широм света, каже да му је увек било задовољство свирати у Руми, те да је између њега и Румљана успостављена веза која га мотивише да увек да свој максимум.

„Јако леп и узбудљив концерт. Захваљујем румској публици на топлом пријему, на шта сам ја морао адекватно да узвратим. Познајемо се дуго, нећу рећи деценијама, јер је у публици билo и доста младих људи. Ипак, када је реч о онима средње доби и наравно људима моје генерације не може се порећи да је посебан однос грађен годинама и деценијама“, рекао је Колунџија и испричао анегдоту која му се у Руми догодила након синоћнег концерта.

„Један господин ми је вечерас тражио аутограм, а претходни сам му дао још 1981. године. Те године сам и купио виолину на којој сам свирао и вечерас, то је виолина Гварнери. То значи да је један од мојих првих концерата на тој виолини био управо Руми. Ја сам се поново потписао човеку, а пошто он чува први аутограм видећемо да ли се бар нешто у потпису променило од тада“, уз осмех констатује Колунџија и додаје да је виолина иста, али да он више није и да тежи томе да се то у свирању не примети.

Извор: Општина Рума