ОВАЦИЈЕ ЗА РИГОЛЕТА НА ОТВАРАЊУ ФЕСТИВАЛА ОПЕРАРИА

Први међународни фестивал Операиа отворен је 14. јуна 2019. у Српском народном позоришту у Новом Саду премијером Вердијеве опере „Риголето” у извођењу Опере СНП.

Отварајући фестивал Операиа, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић нагласила је:

– Вечерас присуствујемо веома важним догађајима, јер ће, сигурна сам, овај 14. јун 2019. исписати странице историје класичне музике у Србији. Посебно задовољство представља управо чињеница да је овај фестивал рођен баш у Новом Саду, у нашем најстаријем националном театру – Српском народном позоришту, у којем је прва опера изведена пре 122 године.

Извођење опера било је у прекиду за време рата, да би се њено извођење наставило 1947.

– Прва опера која је овде након обнове изведена, била је Вердијева „Травијата” а вечерас фестивал Операриа отвара једна друга опера – „Риголето”. Дуга традиција од 72 односно 122 године постојања опере у нашем граду, доказ је колико је то важан сегмент нашег друштва али у исто време доказ континуираног развоја наше културе – нагласила је покрајинска секретарка упутивши честитке идејном зачетнику фестивала директору Опере СНП Александру Станкову и његовим сарадницима.

Синоћње извођење „Риголета” прошло је са апсолутно заслуженим стојећим овацијама. Фасцинира импозантна сценографија и огроман број извођача: солисти, хор, балет и статисти. О прелепој Вердијевој музици (са познатом аријом Жена је варљива у трећем чину) – и да не говоримо! Дириговао је маестро Андреа Солинас.

Реализацију фестивала Операиа помогли су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Град Нови Сад а отварању су присуствовале познате личности из политичког и културног живота. Фестивал се наставља наредних седам дана разноврсним програмима на више локација у граду.

 

За http://vojvodjanske.rs/ пише В. Раонић;