ОВЧАРСТВО НА СЕВЕРУ БАНАТА ОПСТАЈЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ ПОДСТИЦАЈИМА ДРЖАВЕ

Захваљујући подстицајима државе, ретка аутохтона сорта оваца Чоканска цигаја још увек је присутна на северу Баната, мада у знатно мањем броју. На подручју Војводине данас постоји око 500 уматичених јединки ове расе.

Аутохтона сорта оваца Чоканска цигаја, која је данас распрострањена искључиво на северу Баната, врло је отпорна на све временске услове, а захвална је и за тов.

У просеку ојагње једно, ретко два, а месо и млеко су врло доброг квалитета. Сточара који гаје Чоканску цигају има врло мало, свега неколико и упркос проблемима, захваљујући премијама државе, производња је одржива.

„Она је ту опстала вековима и врло добро се прилагодила на климу јер јој одговара, али са односима производње, цене јер само јагњад продајемо, тешко да би опстали да није било државних субвенција. Заиста не би могли да опстанемо“, рекао је Милош Миланов, председник Удружења “Чоканска цигаја“, Санад.

Чоканска цигаја искључиво се гаји ради продаје јагњади, по цени од два евра по килограму живе ваге за јагње и сто динара за килограм по овци. Зато сточари на северу Баната у тов гаје женску јагњаг, а мушку продају врло брзо.

„Раније смо држали мешану расу оваца. Чоканска цигаја је много отпорнија и није она без разлога опстала на овим просторима толико дуго. Чвршћа је овца, има добру производњу вуне, меса и млека и не заостаје ништа за другим расама, у зависности од тога како се храни је је исхрана најбитнија“, казао је Милованов.

Захваљујући пре свега људима који још увек држе до традиције, чоканска цигаја и данас може да се нађе на банатским пашњацима, али у знатно мањем броју. На подручју Војводине постоји око 500 уматичених јединки ове расе, подељених у четири регистрована стада.

Извор:РТВ