ОВЕ НЕДЕЉЕ ДВЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА О ТВРЂАВИ КУПИНИК

У оквиру манифестације “Дани општине Пећинци 2022”, Културни центар Пећинци организовао је две пројекције археолошког филма „Тврђава Купиник – 500 година после“ у два насеља наше општине.

Најпре ће мештани Купинова имати прилику да погледају филм у уторак 17. маја у Основној школи „Душан Вукаосвић Диоген“ са почетком у 18.00 часова, док ће у четвртак 19. маја бити приказан у Завичајној кући у Шимановцима са почетком у 18.00 часова.

Аутори получасовног филма су студент режије Слободан Станковић из Пећинаца и археолог Перица Одобашић из Купинова, а сниман је 2021. године под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и пећиначке локалне самоуправе, поводом обележавања пет векова од разарања тврђаве „Купиник“ у Купинову, у продукцији „КЦП – Музеј Купиник“ који од прошле године функционише у оквиру централне установе културе у општини Пећинци, са седиштем у Купинову. За снимање и монтажу филма био је задужен Дејан Тодорвић из Старе Пазове.

У филму поред Перице Одобашића говоре и историчар и ванредни професор на Филозофском факултету у Новом Саду др Борис Стојковски, редовни професор средњовековне књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду др Светлана Томин, археолог-конзерватор у Заводу за заштиту споменика у Сремској Митровици Биљана Лучић и мастер инжењер архитектуре-конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе у Сремској Митровици Иван Филиповић.

Филм је премијерно приказан крајем прошле године у пећиначком Културном центру.

Извор: Општина Пећинци