ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА СА ПАРТНЕРИМА ИЗ МАЂАРСКЕ

Делегација општине Шолтвадкерт предвођена градоначелником, Ференцом Лехоцким, боравила је јуче у Апатину. Представници две локалне самоуправе потписали су том приликом Меморандум о сарадњи, којим се отвара пут за пројекте у областима попут привреде, руралног развоја, заштите животне средине и туризма, а такође се предвиђа и заједничко учешће у прекограничним пројектима Европске уније.

-Срећни смо што можемо да пренесемо искуства и знања којa смо ми у стекли у Европској унији, посебно у области развоја туризма и пољопривреде. Поред тога тражимо и друга поља за сарадњу. Спремни смо и за заједничко конкурисање код разних фондова, посебно оних из ЕУ, рекао је градоначелник Лехоцки.

Он је такође додао да је договорено да у току године делегација привредника и пољопривредних произвођача из Апатина посети Шолтвадкерт и да виде резултате постигнуте уз помоћ ЕУ фондова, те да се упознају са начинима како најбоље искористити те прилике.

-Ова посета је изузетно значајна за нас, јер можемо да учимо од успешних општина. Шолтвадкерт има око 8 хиљада становника, али више од 1800 регистрованих предузетника и преко 100 организација цивилног друштва. Циљ нам је да наши предузетници и пољопривредници оду и виде искуства на основу којих могу помоћи развој апатинске општине, а то ће град свакако подржати. За нас је рецимо занимљиво што наши партнери у близини свог места имају језеро, које је у односу на наше потенцијале релативно мало, али су нашли начин да га максимално искористе, те по сезони продају и до 100 хиљада улазница. То треба да научимо од њих, објашњава Дубравка Кораћ, заменица председника апатинске општине.

Након званичног дела, делегација из Мађарске је упозната са туристичким капацитетима и привредним ресурсима Апатина, а обишли су и Марину, Бању Јунаковић и обалу Дунава.

Извор: Општина Апатин