ПАДАВИНЕ ЗАУСТАВИЛЕ РАДОВЕ У ПОЉУ НА СЕВЕРУ БАНАТА

Најновије падавине зауставиле су радове у пољу на северу Баната, пре свега жетву озимог јечма и пшенице. Због обилних киша, жито је на свакој парцели полегло, па ратари очекују губитке. Приметно је и неуједначено ницање пролећних култура.

Кикиндским ратарима веменске прилике ове године баш и нису наклоњене. Када је требало да се налива зрно, падавина није било, а када им је било неопходно суво и топло време, северни Банат захватило је невреме са обилним падавинама.

Међутим, није све тако црно, па је киша добро дошла свим пролећним културама.

“И требало је да падне киша. Жетва се ближи и већ може да се ради, али сада чекамо сунчане дане како би се вратили у њиве и да радимо“, каже Миливој Шибул, пољопривредник из Кикинде.

Међутим, киша је пала у време жетве пшенице и озимог јечма, тако да су послови тренутно заустављени. Поред тога што је овогодишња жетва почела врло рано, нема парцеле на којој није дошло до поваљања жита.

“Сада имамо губитке. Хектолитар пада, ништа не ваља, пшеница је полегла, нисам уопште задовољан и сматрам да је ово једна од најгорих година“, истиче Жељко Курунци, пољопривредник из Банатске Тополе.

Само у протеклих неколико дана пало је више десетина литара кише по квадратном метру, али доста неуједначено, па су поједине парцеле примиле свега неколико литара, док је на неким њивама пало и до 70 литара кише.

“Било је на појединим локалитетима невремена, било је града, али ништа катастрофално, готово да нема пшеница која у мањој или већој мери није полегла, али све се то може средити са квалитетним комбајнима“, каже Александар Пап, Пољопривредна стручна служба Кикинда.

Врло неизвесна производња под отвореним небом, неповољне временске прилике, али и неповерење, разлог су што кикиндски пољопривредници врло ретко осигуравају своје усеве.

“Осигуравајућа друштва нуде осигурање, чак и држава субвенционише, али ми нисмо заинтересовани“, каже Миливој Шибул, пољопривредник из Кикинде.

“Боље да сакупимо новац по хектару и купимо противградне ракете и да се канали за одводњавање среде, више бих био мирнији јер се зна да је пољопривреда лутрија и лично нисам за осигурање усева“, каже Жељко Курунци, пољопривредник из Банатске Тополе.

На подручју Кикинде јесенас је под пшеницом засејано око 13.000 хектара, док се под кукурузом овог пролећа нашло више од 30.000 и сунцокрета око 10.000 хектара.

Извор: РТВ