ПАКЕТИ ХИГИЈЕНЕ ЗА МРЕЖУ ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас, у Градској кући, са представницима Мреже организација за пружање помоћи особама са инвалидитетом града Суботице (МОПОСИ) коју је, као неформалну мрежу, 2017. године основало 11 градских удружења чије чланство чине особе са инвалидитетом. Представници Мреже су, том приликом, изразили захвалност градоначелнику Бакићу на подршци и решености да се у што краћем року реализује њихова иницијатива да локална самоуправа организацијама које Мрежа окупља обезбеди 400 пакета хигијене. Састанку је присуствовала и Весна Босанчић, помоћница градоначелника за област информисања и послове Кабинета градоначелника.

Током срдачног сусрета наглашено је да Град Суботица и даље настоји да  максимално подржи реализацију мера које за циљ имају смањење сиромаштва и рањивости појединаца који због болести, инвалидности или старости нису способни да себи обезбеде основне услове за живот.

Локална самоуправа је прошле године, наведено је, путем јавних конкурса за финансирање пројеката и програма у области друштвеног и хуманитарног рада, за финансирање и суфинансирање пројеката и програма од јавног интереса у области омладинског сектора и за финансирање и суфинансирање пројеката и програма у области културе, удружењима које окупља Мрежа из градског буџета укупно определила 4,35 милиона динара.

Истакнуто је да ће Град Суботица, у складу са могућностима, и убудуће подржавати рад Мреже који је усмерен на унапређење положаја и повећање видљивости особа са инвалидитетом, смањење стигматизације и дискриминације и што целовитије укључивање особа са инвалидитетом у заједницу.

Указано је и на потребу јачања партнерског односа између локалне самоуправе и Мреже како би се живот особа са инвалидитетом  учинио што достојанственијим и како би се заједнички долазило до решења за препознате проблеме са којима се чланови организација у оквиру Мреже свакодневно сусрећу.

На састанку је констатовано да је Мрежа отворена за сарадњу са свим организацијама цивилног друштва, привредним сектором и свим људима који могу на било који начин да допринесу побољшању статуса особа са инвалидитетом у Суботици.

Мрежа организација за пружање подршке особама са инвалидитетом града Суботице тренутно окупља десет градских удружења, а то су: Центар за прави живот; Удружење ампутираних и рођених са малформацијама Севернобачког округа; Млади и село; Удружење мултипла склерозе „Северна Бачка“; Удружење слепих и слабовидих Суботица; Друштво за церебралну и дечију парализу Севернобачког округа; Удружење дистрофичара Севернобачког округа; Удружење за подршку особама са психофизичким сметњама „ЗаЈедно“; Међуопштинска организација глувих и наглувих Суботица и Градско удружење за помоћ особама са аутизмом Суботица.   

Испорука пакета члановима удружења у оквиру Мреже почела је данас и биће окончана у наредних неколико дана, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом. 

Извор: Град Суботица