PANČEVAČKOJ KNJIŽEVNICI NAGRADA „RADE OBRENOVIĆ“

Nagrada „Rade Obrenović“ za 2019. godinu, dodeljuje se književnici Gordani Vlajić iz Pančeva za knjigu „Zedsi“, u izanju IK „Pčelica“ iz Čačka, navodi 013info. Ovaj roman je neobično hrabra knjiga čija se autorka upušta u opasno i gotovo nepoželjno područje originalne kreacije kombinovanjem različitih funkcionalnih stilova i mnogobrojnih perspektiva naracije, gradeći u svojoj knjizi mozaik formi i obilje sadržaja. Nagrada će biti uručena na svečanosti „Zmajev dan“ u Zmajevim dečjim igrama, 6. decembra 2019. godine u 12 časova.

Žiri za dodelu nagrade „Rade Obrenović“ Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre, ove godine je radio u sastavu: Elizabeta Georgiev, spisateljica, prevoditeljka i bibliotekarka iz Dimitrovgrada, Vladislava Vojnović, scenaristkinja i spisateljica iz Beograda, i Dragoljub Perić, profesor i teoretičar književnosti iz Novog Sada.

Pored nagrađenog dela, u užem izboru su se našla i izdanja izdavačke kuće „Laguna“ iz Beograda: „Neću da mislim na Prag“ Sonje Ćirić – delikatni roman o sazrevanju i izboru sopstvenog puta i „Kako sam postao detektiv“ Ota Oltvanjija – serija dobro skrojenih detektivskih priča za decu, kao i dve knjige izdavačke kuće „Pčelica“ iz Čačka: „Na putu srebra“ Gordane Maletić – ozbiljno-zabavni i poučni pseudoistorijski roman za decu i „Ptica na vetar“ Vesne Aleksić – samosvesna priča o svetu i životu kakvi bi trebalo da budu.

Izvor: 013info