PANČEVAČKOM AFORISTIČARU PRIZNANJE ZA NAJBOLJI AFORIZAM NA „SATIRA FESTU“

Pančevački aforističar Zoran T. Popović dobio je u petak, 23. oktobra, priznanje „Vuk Gligorijević“ na 18. Satira festu u Beogradu, navodi 013info.

Ovo priznanje dodeljuje se za najbolji aforizam, a ZTP ga je dobio za „Ja bih mogao da živim kao sav normalan svet, ali neću svoj narod da ostavim na cedilu“.

Međunarodni „Satira fest” koji organizuje Beogradski aforističarski krug (BAK) priređen je u sali Matice iseljenika i Srba u regionu. Festival, osamnaesti po redu, zbog epidemiološke situacije održan je bez prisustva publike i posvećen je 65. godišnjici od smrti pesnika i satiričara Stanislava Vinavera (1891–1955). Program se odvijao pod simboličnim geslom, zapravo Vinaverovim aforizmom „Nema granica ograničenosti”. Na ovu smotru prijavila su se 42 autora, a 20 njih je učestvovalo u programu. 

Nagrada „Rastko Zakić” za najbolju satiričnu pesmu pripala je Dušanu Pop Đurđevu iz Novog Sada, a nagrada za najbolju satiričnu priču uručena je Milku Stojkoviću iz Smederevske Palanke, „Nagrada za satiričnu hrabrost” BAK-a Svetislavu Basari, priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri pripalo je aforističaru i autoru satiričnih priča Raši Papešu iz Kragujevca, dok je Saša Dimitrijević iz Niša dobitnik nagrade „Nikola Otaš” za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi.

Izvor: 013info