PANČEVO DOBILO MESTO ZA SOCIJALNI DIJALOG

Pančevo je danas dobilo Socijalno-ekonomski savet, od koga sve tri strane, poslodavci, sindikati i lokalna vlast očekuju da utiče na rešavanje konkretnih problema u međusobnim odnosima, navodi 013info

Čekalo se nekoliko meseci na formiranje pančevačke Unije poslodavaca, kako bi mogao da bude konstituisan i lokalni Socijalno-ekonomski savet. Mada je neformalno već duži period postojala saradnja poslodavaca i sindikata sa lokalnom vlašću.

„Ja se nadam da ovo ipak neće da bude telo ili institucija koja je formirana samo zbog pravno-formalnih obaveza, nego pre svega jedno funkcionalno telo koje će da radi u kontinuitetu“, izjavio je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva i predsedavajući ovog tela.

U pokrajini je formirano tek desetak lokalnih socijalno ekonomskih saveta od 44 koliko bi trebalo da ih bude, rekao je Milojica Živković, predsedavajući Pokrajinskog Saveta.

Od Pančevačkog saveta određene inicijative i mišljenja očekuju i članovi Republičkog socijalno ekonomskog saveta. Pre svega kada je reč o novim zakonskim predlozima, naveo je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Miloš Simić, potpredsednik UGS-a „Nezavisnost“ je dodao kako se procesi poput javno-privatnih partnerstava i privatizacije u komunalnom sektoru koji se događaju u Pančevu ne mogu sprovesti bez socijalnog dijaloga.  

Izvor: 013info