PANČEVO: IZLOŽBA RADOVA RENOMIRANIH AUTORA IZ ZBIRKE GALERIJE SAVREMENE UMETNOSTI

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, od srede, 20. maja, u 19 časova, publika će moći da pogleda umetničke radove u okviru prve izložbu nakon pauze u radu nastale usled vanrednog stanja, navodi 013info. Na ovoj izložbi biće prikazano stvaralaštvo deset autora i autorki iz zbirke galerije, u različitim slikarskim i vajarskim tehnikama.

Radovi su nastajali u periodu od kraja devedesetih godina prošlog veka do 2017. godine, a među izlagačima se nalaze međunarodno poznati autori, kao što su Ričard Dikon i Tomas Rat.

Nakon prve samostalne izložbe u Londonu 1978, Dikon je započeo je dugi niz izlaganja na međunarodnoj sceni. Svetsku slavu stiče 1982. serijom “Art for other people”, dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade 1987. godine, a 1996. je proglašen francuskim Vitezom reda umetnosti i književnosti. Držao je predavanja i na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu a sarađivao je sa našim poznatim vajarom Mrđanom Bajićem. Tomas Rat (1979) je holandski autor koji je samostalno izlagao u prestižnim galerijama u svojoj zemlji, ali i Londonu, Briselu, Pekingu, i drugim svetskim centrima umetnosti.

Pored gore pomenutih, umetnici čiji će radovi biti izloženi u okviru izložbe bićei  Larisa Ackov Palić, Milan Kralj, Dejana Marišan, Ivana Markez Filipović, Nadežda Oleg Ljahova, Ivana Rakidžić, Dimitrije Tadić i Joana Vulanović. Dela su ušla u zbirku Galerije savremene umetnosti Pančeva poklonom ili otkupom sa samostalnih ili kolektivnih izložbi i sa najznačajnijih manifestacija: Salona umetnosti Pančeva i Bijenala umetnosti.

Autorka izložbe je Ivana Markez Filipović, urednica programa Galerije savremene umetnosti KCP-a. Izložba će biti otvorena do 30. juna 2020. godine, a galerija je otvorena radnim danima od 9 do 13, i od 17 do 20 časova.

Izvor: 013info