PANČEVO: IZLOŽBA „ULTIMATIVNA VALUTA” MIHAJLA VASILJEVIĆA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

Izložba „Ultimativna valuta” Mihajla Vasiljevića, biće predstavljena od 9. do 23. oktobra, u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu. Otvaranje je u petak u 19 sati, navodi 013info.

Izložba „Ultimativna valuta“ može se razumeti kao tiha metafora paradoksalnosti istorijskog trenutka u kome sofisticiranost tehnologije neprestano raste, ali nikada dovoljno za uspešno rešavanje rudimentarnih ljudskih problema koji ostaju bezvremeni kao i sama zemlja.

Bez obzira na suptilnu dematerijalizaciju savremenog sveta, kontrola same zemlje (zemljišta, teritorije), njenog privrednog potencijala i strateškog značaja, ostaje jedna od konstanti rata i mira. Pored elementarne proizvodnje hrane i rastuće ekološke opasnosti koja je prati, ratovima izazvane geopolitičke promene i globalne migracije iznova podsećaju na bazičnu zavisnost svakog čoveka od zemlje. Razlozi za masovne klimatske migracije svode se na relativno male promene temperature koje prekidaju poljoprivredne cikluse. Ekonomski obrazac značajnih investicija u velike površine obradive zemlje podrazumeva shvatanje zemljišta kao konstantne vrednosti poput zlata, čije posedovanje znači realnu ali i simboličku političku moć, naročito u svetlu savremenih klimatskih promena. S druge strane, ratom izazvano napuštanje i bežanje sa sopstvene zemlje spada u red nepromenljivih obrazaca ljudskog iskustva.

Iako fotografije de fakto predstavljaju Srbiju, koncipirane su kao ne-specifične i univerzalne i mogle su nastati u gotovo bilo kom delu sveta. Zemljište – njive, poljane i livade predstavljene su takozvanim neutralnim pogledom kojim je polje značenja pozicionirano između tradicionalno lepih pejzaža i funkcionalo-dokumentarnih fotografija. Opštost i smirenost fotografskih predstava stoji u oštrom kontrastu sa naslovom izložbe koji sugeriše koncepciju promišljanja zemljišta-teritorije kao ekonomske, ali i političke valute. Ovakav spoj čini se posebno razumljivim u lokalnim okolnostima u kojima je politički život i dalje u potpunosti zavistan od posledica skorašnjih ratova dok su promena granica i inostrane migracije svakodnevne teme.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: 013info