PANČEVO: „KLASOVO MAJSTORSKO PERO“ DODELJENO KARIKATURISTI NIKOLI DRAGAŠU

Pančevačkom karikaturisti Nikoli Dragašu, dodeljeno je posebno priznaje „KLASOVO MAJSTORSKO PERO“, za dosadašnji doprinos i zalaganje na polju karikature, navodi 013info.

 „KLASOVO MAJSTORSKO PERO“ je jedno od najvećih priznanja za karikaturu u našoj zemlji, a dodeljuje se u okviru festivala humora i satire “Zlatna kaciga“, u Kruševcu.

 Priznanje “KLASOVO MAJSTORSKO PERO“ dodeljuje se najuspešnijim sledbenicima Aleksandra Klasa, čije karikature poseduju izražajan i nadahnut crtež, i koje nose univerzalne ideje.

Pored toga, kandidati za dodelu ovog priznanja mogu biti samo autori koji su već osvajali nagrade na domaćim i stranim konkursima i festivalima.

 Odluku o dodeli ovog priznanja donose dosadašnji dobitnici većinom glasova. Priznanje se dodeljuje od 2002. godine, a među dosadašnjim dobitnicima bila su poznata imena na polju karikature kao što su: Darko Drljević, Muhamed Đerlek, Goran Ćeličanin, Nikola Otaš, Slobodan Srdić, Tošo Borković, Dragan Rumenčić i drugi…

 Zbog pandemije koron virusa, i sprečenosti organizatora da se održi festival, priznanje je Nikoli Dragašu poslato poštom.

 Nikola Dragaš rođen je 15.09.1981 u Pančevu. Zaposlen je u JP Pošta Srbije. Bavi se karikaturom, dečjom ilustracijom, grafičkim dizajnom i stripom. Član je ULUPUDS – a, Udruženja karikaturista Srbije – FECO, i ULU Svetionik. Bavi se i pedagoškim radom sa decom, kao mentor likovne sekcije „Čarobni svet crtanja“, u Pančevu. O Aleksandru Klasu: Aleksandar Karakušević, umetničko Klas (1928–2002), od prvog broja „Ilustrovane Politike”, pa sve do kraja života, bio je njen saradnik, ilustrator i urednik rubrike „Smeh”. Klas nije bio samo karikaturista već i grafički dizajner i slikar, a još 1990. godine je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše nagrađivani karikaturista na svetu.

Izvor: 013info