PANČEVO: POČINJE IZGRADNJA SPOMENIKA GENERALU MARGELOVU – GRADONAČELNIK STEVANOVIĆ I AMBASADOR BOCAN-HARČENKO POLOŽILI VREMENSKU KAPSULU

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko položili su danas vremensku kapsulu na Trgu Vasilija Filipoviča Margelova i time simbolično označili početak izgradnje spomenika generalu Margelovu u našem gradu, navodi 013info.

Spomenik će biti izgrađen po ugledu na spomenike ovom velikom vojskovođi i oslobodiocu Pančeva koji se nalazi u Moskvi.

– Ne smemo da zaboravimo istoriju i zajedničku borbu protiv najvećeg zla u dvadesetom veku – borbu protiv fašizma. Ne smemo da zaboravimo generala Margelova koji je u sadejstvu sa srpskom vojskom doprineo u odlučujućim borbama i oslobođenju našeg grada od fašističkog okupatora, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Stevanović.

Ambasador Bocan-Harčenko izrazio je zahvalnost Srbiji i Pančevu.

– Ovo je konkretan i jasan korak u saradnji koji odražava prijateljske i bratske veze ruskog i srpskog naroda. Spomenik generalu Margelovu je ona prava stvar, jer je general Margelov heroj, oslobodilac Pančeva. Ovaj spomenik biće i temelj našeg zajedničkog sećanja na našu zajedničku istoriju, na to da smo uvek bili na pravoj strani u istoriji – štitili pravdu, Sada se zajedno borimo protiv pokušaja revizije istorije i pokušaja heroizacije nacizma, rekao je ambasador Ruske Federacije.

Podsetimo, inicijativa za izgradnju spomenika potekla je od Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“. Planirano je da spomenik general Margelovu bude od bronze, visine dva i po metra a, sa granitnim postamentom.

Izvor: 013info