PANČEVO: U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI OTVORENA PRVA IZLOŽBA NAKON VANREDNOG STANJA. BIJENALE ODLOŽENO

Prva izložba nakon pauze prouzrokovane pandemijom kovid 19 otvorena je sinoć u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.  Na ovoj izložbi  prikazano je stvaralaštvo deset autora i autorki iz zbirke galerije, u različitim slikarskim i vajarskim tehnikama, navodi 013info.

– Želeli smo da na ovoj izložbi prikažemo ono što je najvrednije u Galeriji savremene umetnosti, a to su dela iz fonda – ono bez čega galerija ne bi bila to što jeste. Da se ponovo „javimo“ umetnicima, da im se zahvalimo za poklone i doprinos, jer bez umetnika nema izložbi, a bez izložbi nema ni galerija, rekla je autorka ove izložbe i urednica vizuelnog programa Kulturnog centra Pančeva, Ivana Markez Filipović.

U postavci je dvanaest umeničkih dela jedanaest umetnika iz Srbije i inostranstva. Izloženi su radovi Ričarda Dikona, Tomasa Rata, Larise Ackov Palić, Milana Kralj, Dejane Marišan, Ivane Markez Filipović, Nadežde Oleg Ljahove, Ivane Rakidžić, Dimitrija Tadića i Joane Vulanović. Izložba će biti otvorena do 30. juna, a posetioci su obavezni da se pridržavaju mera za zaštitu povodom pandemije.

 Autorka izložbe posebno naglašava značaj manifestacija koje organizuje KCP.

– Ovde ima više autora koji su izlagali baš na Bijenalu umetnosti 2006. godine. Tema bijenala je bila odbrana prirode, pa samim tim i sastav umetnika na ovoj izložbi povezujemo sa tom „prirodnom temom“, objašnjava Ivana Markez Filipović.

Bijenale umetnosti trebalo je da bude otvoreno 23. maja. Nažalost, to se neće dogoditi. Veliki broj kulturnih manifestacija u Pančevu je stopiran.

– S obzirom na novonastalu situaciju, kustoski tim bijenala se složio da ovu manifestaciju održimo negde u oktobru ili novembru u bilo kakvoj formi. Da se održi kontinuitet. Mislimo da je to najbolje moguće rešenje za ovu situaciju, pojasnila nam je Ivana Markez Filipović.

Organizatore bijenala sada čeka veliki posao. Selekcija je bila gotova, katalog gotovo završen i sad to sve mora da se radi ispočetka. Kako Ivana Markez Filipović kaže, moraju da aktiviraju „plan B“. Ipak, sva je prilika da će Bijenale umetnosti u Pančevu biti održano.

Izvor: 013info