PANČEVO: UČITELJ PEĐA MEĐU POBEDNICIMA KONKURSA „NAJBOLJI EDUKATORI SRBIJE“

Predragu Starčeviću učitelju u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Pančevu pripalo je priznanje „Najbolji edukator Srbije 2020. godine“ u okviru pandemijskog obrasca. Ovu nagradu već sedam godina dodeljuje Udruženje „Živojin MIšić“, navodi 013info.

– Najbolji edukatori su učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola koji se svojim izuzetnim radom i zalaganjem ističu u radu sa učenicima. Oni koji su inovatori, motivatori, oni koji utiču na formiranje i razvoj učenika i uče ih kako da budu građani 21. veka. Oni koji idu putem kojim se ređe ide, neutabanim stazama, a u cilju razvoja kritičkih intelektualaca naše zemlje. Ovaj konkurs otvorili smo u posebnom trenutku za našu zemlju, ali i za ceo svet. U vreme kada je planeta bila zahvaćena globalnom pandemijom, kada su škole bile zatvorene, a nastavnici imali još zahtevniju ulogu, jer obrazovanje nije smelo stati. Zbog toga smo pored Osnovnog obrasca za Najboljeg edukatora Srbije, otvorili i ,,vanredni” i potražili najbolje nastavnike u doba pandemije. One koji su u ovo vreme obrazovanje, nastavu i veštine učenika učinili izuzetnim, koji su spajali obrazovanje i život i brisali granice obaveznog i potrebnog, kažu organizatori u svom saopštenju.

Pored Starčevića priznanje u ovoj kategoriji su dobili i Dejan Bošković, nastavnik biologije u OŠ ,, Ivo Andrić“ u Beogradu i Marta Kiš Buterer, nastavnica likovne kulture u OŠ ,,Petefi Šandor“ u Novom Sadu.

Učitelj Peđa se na svom Fejsbuk profilu ovako zahvalio:

 Veliku i najveću zahvalnost za ovo visoko priznanje dugujem roditeljima mojih učenika, koji su me predložili za ovu nagradu i mojim učenicima jer su celu priču „zakuvali“ svojim roditeljima i od njih sve krenulo, Udruženju „Živojin Mišić“ i Komisiji koja mi je ukazala takvu čast.

Ovoga priznanja ne bi ni bilo da na mojim časovima u vreme korone nisu bili gosti naši i strani ugledni pisci, pesnici, glumci, slikari, sportisti, humanitarni radnici, programeri, lekari, medicinske sestre, naučnici, borci za mir, pevačice naše Opere, Dua Krstić, predstavnici Crvenog krsta, bivših učenika i njihovih roditelja iz Srbije i Grčke… A sve moji prijatelji, koji su veselili, učili i oplemenili našu decu. Svima su nam davali nadu i snagu da istrajemo.

Takodje, zahvalnost dugujem i deci, nastavnicima i direktorima škola iz Pišeca, Slovenija, Buja, Hrvatska, Nea Apollonije, Grčka, Napulja, Italija i Dopunske škole na srpskom jeziku iz Švajcarske, sa kojima smo se sjajno družili u doba policijskog časa, uvedenog zbog korone.

Hvala i mojim prijateljima, koji me uvek podržavaju.

Svi ljudi dobre volje su izvor, moje ljubavi… Zato i ovo visoko priznanje, koje mi je velika čast.

Svima vam želim sva dobra i sve radosti ovoga sveta…

Najbolji edukatori Srbije za 2020. godinu u okviru redovnog obrasca su: Biljana Uskoković Brković, nastavnica biologije u OŠ ,,Milica Pavlović“ u Čačku, Iva Subotić Krasojević, nastavnica istorije umetnosti u srednje – stručnoj školi ,,Tehnoart“ u Beogradu, Marjan Milanov, nastavnik engleskog jezika u OŠ sa domom učenika „Dobrinka Bogdanović“ u selu Strelac i Srednjoj školi „Vuk Karadžić“ sa domom učenika u Babušnici Milan Petrović, nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Nišu, Nevena Perić, učiteljica u OŠ ,,Dimitrije Davidović“ u Smederevu, Sandra Maksimović, nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ ,,Sveti Sava“ u Kruševcu, Tanja Olear Gojić, učiteljica u OŠ ,,Dragan Lukić“ u Beogradu.

O tome kako radi učitelj Peđa, 013info je pisao u septembru.

Izvor: 013info