ПАРК ПРИРОДЕ БЕГЕЧКА ЈАМА

На свега 20-так километара од Новог Сада налази се мочварно подручје Парк природе Бегечка јама. До ове природне оазе се од Новог Сада може доћи и бициклом уз Дунав, јер је то дунавска траса Еуро вело 6 која ће се и у будућности још изграђивати.

Легенда каже да су Турци порушили цркву угарског краља Беле Трећег и саградили село за своје бегове, отуда и назив места. На то се Дунав наљутиo те поплавиo село. Кад се повукао, настала је ова ада, а ново насеље Бегеч саграђено je мало даље од обале.

Парк природе Бегечка јама је мочварно станиште у алувијалној равни реке, спојено каналом са Дунавом. Овде се преко лета може сунчати и одмарати у природи, најбоље у близини неке чарде. За купање немамо информација, али ћемо снимити ситуацију током лета. Прави је рај за фотографисање природе и за пецароше, за излетнике и авантуристе. Богатство природе проучавају стручњаци јер је станиште заштићених и строго заштићених врста флоре и фауне Србије.

Занимљиво је мало пецарошко викенд насеље у шумици на обали, са рибочуварском кућом на улазу. Недалеко одавде, где се канал улива у Дунав, вози скела преко Дунава до Баноштора. Скела скраћује пут људима, возилима и бициклистима, била је прави спас након рушења мостова за време Нато агресије 1999. Повезује бачку равницу са Фрушком гором и Сремом, има туристички значај са великим потенцијалом за даљи развој обе обале. Сигурни смо да је неопходна велика пажња институција како би се улагало за очување и унапређење овог природног раја. Вратићемо се да уживамо!

 

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић;