PASULJ KUME – LEČI OD TRAUME

Ovogodišnja „Temerinska pasuljijada“ protiče u najboljem redu. Domaćini su odlično organizovali parking prostor, mesta za ekipno pripremanje pasulja, mesto za centralne sportske događaje, bina za muzičare, prodajni prostor domaćih radinosti i naravno dečiji kutak sa nezaobilaznim ringišpilom. Sve u svemu jedna interesantna manifestacija, spoja različitosti, koja je privukla veliki broj posetilaca.

foto : Medija Portal

Pa, krenimo redom: Takmičarske ekipe, a bilo ih je ukupno 184, dobile su svoj prostor za pripremanje pasulja, nadstrešnicu u vidu belog čadora ili suncobrana, sto za pomoćno osoblje i klupe za goste. Lepo postavljeni sa obe strane staze, pregledno i veoma inspirativno, ako ste ljubitelj pravog domaćeg pasulja.

foto : Medija Portal

Svako je imao svoju posudu za kuvanje, dal` kotlanke ili kotliće raznih oblika, nije važno.

foto : Medija Portal

Dok sadržina na laganoj vatri šapuće svoj recept, ključić vrenja lagano okreće zrna pasulja i slaninice,  uskoro će biti kuvan.

foto : Medija Portal

Zaprškica se presijava, crveno na veselo. Znalačkim odmerenim pokretima kuvari mešaju varjačama, nežno kao da miluju dragu osobu, a polako da se pasulj ne raspadne…

foto : Medija Portal

Na oko, kao da sam na nekoj izložbi slika srpske kulture zalogaja. Naravno, pasulj je najbolja vojnička hrana, mi koji smo služili vojsku, sa setom se sećamo nezamenjivog vojničkog pasulja, guranja u redu za porciju pasulja, najboljeg druga do groba, hroničnu upalu zgloba, suvenir na vojničke dane.

foto : Medija Portal

Na prostoru sportskih dešavanja je prilična gužva. Veliku pažnju privuklo je takmičenje u ženskom nadvlačenju konopca i bacanju akumulatora s` ramena. Ko što neko reče : „Mi ovde u Vojvodini nemamo kamenja, pa ondak bacamo ono što imamo, stare traktorske akumulatore“.

Totalno opčinjen majstoricom nadvlačenja konopca, nisam ni stigao da propratim sva takmičenja, ali  elegantne dame „Ravnogorke“ koje su imale očiglednu naklonost publike, izgubile su od ekipe „Sirižanki“ sa 2: 1.

foto : Medija Portal

U Bacanju akumulatora pobedio je Veterničanin iz ekipe „Mi vozimo vi uživajte“, bacivši akumulator u dalj 11. metara i 15. centimetara.

foto : Medija Portal

Rok sastav se usviravao na bini, za večerašnji nastup, a našem starijem kolegi se učinilo da je to  bubnjar iz prve postave benda  „Zbogom Brus Li“, mada ko će ga znati.

foto : Medija Portal

Karnevalsku povorku kroz centralne staze „Temerinske pasuljijade“ provele su dve dame na štulama uz pratnju mališana koji su se doterali, tako da bi im pozavideo i karneval u Riu.

foto : Medija Portal

Trofejni pehari za prva tri mesta u takmičenju kuvanja pasulja čekaju svoje vlasnike.

foto : Medija Portal

Važna stvar u životu nije trijumf već borba, suština nije pobediti već se dobro boriti i zato moram po kuma Đoku, počeće žur kod Tanje. Ljuta borba, a temerinski pasulj bolje leči traume od Slankamena.

Srdačan pozdrav, dragi Temerinci, a i šire, vidimo se.