PČELE U OKOLINI KIKINDE OTROVANE ZABRANJENIM PESTICIDOM

Zabranjeni insekticid ”fipronil ” uzrok je velikog trovanja pčela do koga je, u maju ove godine, došlo u okolini Kikinde.

Rezultate dugo čekane analize Opštinsko javno tužilaštvo je uručilo Saši Čolaku, predsedniku Udruženja pčelara u Kikindi.

U tužilaštvu je Čolaku rečeno da se istraga nastavlja radi pronalaženja direktnog krivca za uginuće pčela u više od 1.500 košnica.

Otrovni insekticid je potpuno zabranjen u našoj zemlji sedam godina. Kako se navodi u saopštenju Udruženja pčelara iz Kikinde svega 25 grama ovog „fipronil ”  je dovoljno za jedan hektar obradivog zemljišta kao i da je svega jedan litar dovoljan da zatruje velika vodena prostranstva.

U uzorcima uginulih pčela Zlatka Popetrua, Kristijana Kosarenka i Jerković Dragana, čije košnice su ostale prazne, koncentracija ovog otrova je daleko iznad doze koja ubija pčele.

Analize su rađene i na prisustvo otrova: hlorpyrifos, kaptan, fipronil-sulfone i fipronil desulfinyl, ali je njihovo prisustvo manje od doze koja bi ubila pčele pokazale su analize.

Zbog upotrebe zabranjenog preparata otrovane su pčele na više lokacija, od Kikinde prema Novom Miloševu, Iđošu i Zrenjaninu, a stradala društva udaljena su i po nekoliko kilometara jedna od drugih.

Izvor Politika