PEĆINAČKI OSNOVCI U PRVIH 50 NA SVETU

Arhijerejski namesnik pećinački Bojan Mijanović primio je u petak u prostorijama namesništva učenike Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ iz Pećinaca, koji su se na međunarodnom kviz takmičenju o Nemanjićima plasirali u prvih 50, u konkurenciji 280 ekipa iz celog sveta.

Takmičenje se održava u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i Fondacije „Mir Božiji“, povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, a pećinačka osnovna škola je jedina na svetu čije su se dve ekipe plasirale u viši krug takmičenja.

„Ovo je veliki uspeh za naše učenike i njihove nastavnike istorije i veronauke, ali i za celu školu i našu crkvu. Oni su svojim znanjem i poznavanjem istorije našeg naroda, kroz prizmu Nemanjića, na najbolji našin prezentovali našu školu, naše Arhijerejsko namesništvo pećinačko i našu opštinu. Današnji prijem smo organizovali sa željom da im čestitamo na dosadašnjem uspehu, da im poželimo sreću u daljem takmičenju i da ih motivišemo da ulože dodatni trud da se plasiraju u polufinale i finale takmičenja, koje će biti održano u Beogradu“ – kaže arhijerejski namesnik pećinački Bojan Mijanović.

Nastavnica istorije u pećinačkoj školi Darija Švonja kaže da je konkurencija izuzetno jaka, jer na takmičenju učestvuje cela srpska dijaspora, i da su pećinačke ekipe „Sremski despoti“ i „Despoti sremski“ na najbolji način predstavile i lokalnu zajednicu iz koje dolaze, i sebe, i školu, i parohiju.

„To što se ova deca u eri tehnologije interesuju za prošlost, za istoriju i velike ljude naše istorije, mislim da je to veliki uspeh svih nas. Ovi učenici su i pre takmičenja pokazivali veliku posvećenost učenju istorije, a kroz pripreme za takmičenje stekli su još veće znanje i još bolje upoznali istoriju srpskog srednjeg veka. Cilj nam je da do polufinala nauče još više detalja i da se plasiraju u finale“ – izjavila je Švonja.

Imena ekipa „Sremski despoti“ i „Despoti sremski“ data su sa željom da se promoviše srednjovekovna istorija našeg kraja, despotska porodica Branković i tvrđava Kupinik, što je zapostavljen, ali ne manje važan deo nacionalne istorije.

Izvor: Opština Pećinci