ПЕЋИНАЧКО КУЛТУРНО ЛЕТО ОД 30. ЈУЛА ДО 8. СЕПТЕМБРА

Девето по реду „Пећиначко културно лето“ одржаће се ове године од 30. јула до 8. септембра у организацији Културног центра „Пећинци“ под покровитељством пећиначке локалне самоуправе. Културно-уметнички, забавни и образовни програми и ове године одржаће се у три највећа насеља општине: у Пећинцима, Шимановцима и Купинову, истакао је вршилац дужности директора Културног центра Слободан Станковић.

„Највећа културна манифестација коју организује наша установа у години када обележавамо четири и по деценије постојања биће у знаку народне традиције и гастрономије, а публика ће имати прилику да ужива у звуцима кафанске, домаће и етно музике. Као централна установа културе у општини потрудили смо се да задовољимо свачији укус и омогућимо мештанима три највећа насеља у нашем крају да вреле летње дане проведу у квалитетним културним програмима“ – рекао је Станковић.

„Фестивал народне традиције и гастрономије“ као централна активност Пећиначког културног лета заказан је за недељу 30. јул на шеталишту у Пећинцима од 17.00 до 23.00 часа када ће публика имати прилику да ужива у међусеоском такмичењу у кувању сремачког котлића, гастрономској манифестацији „Колачи наших бака“, презентацији рада свих удружења жена на територији општине Пећинци и дефилеу културно-уметничких друштава са територије општине Пећинци који ће потом наступити на Смотри народних игара и песама. За сам крај централне манифестације планирано је Вече кафанске музике са Радетом Космајцем.

Мештани Шимановаца имаће прилику да уживају у концерту домаће музике у оквиру којег ће наступити Немања Стевановић са бендом, у недељу 20. августа, на летњој сцени у парку са почетком у 20.30 часова. Програм се реализује у сарадњи са Саветом месне заједнице Шимановци, а у оквиру обележавања манифестације „Дани Шимановаца“.

Осмо септембрско вече резервисано је за наступ чланова Етно групе „Искон“ из Суботице који ће се на Тврђави „Купиник“ у Купинову представити у оквиру концерта етно музике са почетком у 18.00 часова. Концерт се реализује у сарадњи са Саветом месне заједнице Купиново, а у оквиру манифестације „Дани змајева“.

Поред месних заједница у Пећинцима, Шимановцима и Купинову, подршку при реализацији Пећиначког културног лета пружили су и Туристичка организација општине Пећинци, Народна библиотека у Пећинцима, образовне установе у Пећинцима, Ловачко друштво „Пећинци“, удружења жена и културно-уметничка друштва са територије општине Пећинци.

Извор: Општина Пећинци