PESME SLOBODE U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU

Opera Srpskog narodnog pozorišta u subotu, 10. oktobra priprema omaž Novom adu i njegovom oslobođenju u mesecu oktobru. Naime, koncert pod nazivom “Pesme slobode” je posvećen patriotskim pesmama koje su obeležile period od sredine 19. do sredine 20. Veka.
 
„To turbulentno vreme kako srpske tako i svetske istorije neminovno je uticalo na razvoj patriotske pesme kao moćnog sredstva za buđenje nacionalne svesti, dizanje morala vojnicima na frontu i nada porobljenima da je sloboda na dohvat ruke. Bez obzira sto su u tom periodu opera i simfonijska muzika dozivele procvat prolazeći dug put od ranog romantizma do atonalne muzike, to ne umanjuje istorijski i kulturološki značaj patriotskih pesama koje su po fakturi ostale jednostavne. Upravo zahvaljujući toj činjenici ove pesme su lako našle put do svoje publike, bile često i rado izvođene i nastavile da žive kao svedoci vremena u kom su nastale,“ objašnjava dirigent hora Opere Srpskog narodnog pozorišta, Jovan Pejić.
 
Iz bogate riznice srpskih i ruskih patriotskih pesama, muški hor Opere Srpskog narodnog pozorišta i hor eparhije Sremske “Sveti Nikolaj”, predstaviće se najpre, budnicama (Vostani Serbije, Hajd junaci, Oj Srbijo mila mati…), pesmama nastalim u doba prvog svetskog rata (Kreće se lađa Francuska, Tamo daleko), zatim ruskim kozačkim pesmama, svečanim ratnim marševima i pesmama koje su obelezile drugi svetski rat.
 
„U susret značajnim datumima kojima obeležavamo oslobođenje u Prvom i Drugom svetskom ratu, ovaj koncert izvodimo u slavu Novog Sada, grada slobode. Dosta je Novi Sad u svojoj prošlosti učinio da od bara i močvara preraste u jednu multikulturalnu sredinu. Do danas smo naučili da nema veće želje od želje za slobodom nema iskrenije pesme od one u kojoj se slavi sloboda“, poručuje direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.
 
Na koncertu učestvuju muški hor Opere Srpskog narodnog pozorišta i hor eparhije Sremske “Sveti Nikolaj”, solisti Opere srpskog narodnog pozorišta: Pejić Verica – sopran, Andrić Željko – bariton, Stankov Branislav – bariton, Zdravić Bojan – tenor, Miodrag Spasić – harmonika, Pejić Jovan – dirigent. Karte su u prodaji na biletarnici Sprskog narodnog pozorišta.