ПЕСНИЧКО – МУЗИЧКО ВЕЧЕ ПЕРЕ И МИЛОША ЗУПЦА

Публика свих генерација уживала је синоћ у песничко – музичкој вечери двојице песника, оца и сина, Пере и Милоша Зупца, који су за Румљане презентовали јединствени уметнички програм сачињен од ванвременске поезије, песама извођених уз гитару, али и приповедања, тренутних друштених опажања и бројних анегдота.

Један од највећих српских и југословенских, али и најпопуларнијих песника Перо Зубац казивао је Румљанима многе своје антологијске песме, на духовит и шармантан начин причајући о свом животу, уметничком путу, чувеној поеми „Мостарске кише“, коју је објавио као двадесетогодишњак, о значају Видовдана и Косова и Метохије, присећајући се дружења са Десанком Максимовић, Мирославом Антићем, Душком Трифуновићем и многим другим његовим блиским пријатељима и песничким узорима.

Милош је уз гитару певао своје стихове, али и лирику свога оца и песника које воли. Концепт песничко – музичке вечери Пере и Милоша је био спонтан, па је сваки њихов наступ другачији, рекло би се и непоновљив.

Перо Зубац је добитник најпрестижнијих књижевних награда бивше и садашње земље, а Румљанима се поверио колико су  њему лично значиле похвале обичних људи, самих читалаца. Могла се чути и тврдња да је на помирењу народа у Мостару више учинио Перо, него сви политичари у протекле три деценије. Његов син Милош присетио се и карикатуре Душана Петричића у којој уместо старог моста, два дела Мостара спаја управо Перо Зубац.

Као и увек значајан део вечери поетски је био посвећен и Драгани, Периној супрузи, а Милошевој мајци.

Извођене су и „Хазарске песме“ из забрањене збирке песама. У питању је књига која је почетком деведесетих година политичком одлуком била повучена из продаје и од које је остао само један одштампани примерак.

Песничко – музичко вече одржано је у Великом холу Културног центра „Брана Црнчевић“ и део је програма манифестације Културно лето.

Извор: Општина Рума