ПЕТ ДЕЦЕНИЈА НАКОН ИСТОРИЈСКОГ ТРИЈУМФА ЦРВЕНАЧКОГ ФУДБАЛА

ПЕТ ДЕЦЕНИЈА НАКОН ИСТОРИЈСКОГ ТРИЈУМФА ЦРВЕНАЧКОГ ФУДБАЛА

Јуче се навршило тачно 50 година од догађаја који је обележио тадашњи југословенски фудбал, од чувених квалификација за улазак у Прву лигу Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у којима је Црвенка изборила статус прволигаша, па се, с разлогом, помињала као куриозитет светских размера. Наиме, уз рукометаше Црвенке, већ староседеоце у најјачој југословенској лиги, уз раме су им стали фудбалери, тако да је тадашње село Црвенка великим словима записано на спортској мапи Југославије. Тог 12. јула 1970. године фудбалери Црвенке су у првом сусрету квалификација, пред својим навијачима угостили Слогу из Краљева. Тога недељног поподнева све је стало. Сјатила се сва Црвенка на стадион,  кафане радиле до почетка утакмице и после, колона аутомобила паркирани од улаза у Црвенку из правца Новог Сада  па све до излаза ка Сомбору, пољопривредници зауставили жетвене радове…И старо и младо се упутило да буду сведоци једног чуда које ће направити њихови фудбалери. Стадион Црвенке, који по неким мерилима у нормалним околностима прима пет хиљада гледалаца, уочи сусрета са Краљевчанима, био је дупло пунији. Седело се на атлетској стази, оближњим дрвећима и где год се указала прилика да се стане. Два гола Слободана Бобана Јованића и један Јовице Бешлина донели су капиталну предност од 3:0 фудбалерима Црвенке пред реванш у Краљеву. У реваншу безболан пораз и остварење најлепшег сна – пласман у Прву савезну лигу, и одмеравање снага са Црвеном звездом, Партизаном, Динамом из Загреба, Хајдуком из Сплита и другим прволигашима. Зато ће 12. јул 1970. године остати златним словима уписан у историји Фудбалског клуба „Црвенка“, али и у аналима фудбалског спорта на овим просторима, као сведочанство о једном времену када је и фудбалски „Давид“ могао да се носи са „Голијатима“.

Тренер Црвенке, Александар  Петровић – „ Пикавац“био је искусан стручњак и велики фудбалски зналац. Велике и неспорне заслуге за историјски тријумф Црвенке морају се преписати популарном „Аци Пикавцу“, али пре свега онима који су на терену остварили његове замисли. А то су били: Свилар, Миловановић, Јововић, Бачић, Јованић, Шанта, Чабаркапа, Остојић, Бешлин, Баста и Пушибрк.

Пет деценија након историјског тријумфа Црвенка се суочавала са финансијско материјалним и кадровским проблемима и тумарала од Друге лиге до Покрајинске, Зонске, Међуопштинске али никад није посрнула и угасила се. Изнедрила је сијасет бројних врхунских фудбалера, стручњака и учинила да сви они који су продефиловали кроз овај некадашњи фудбалски гигант постану пре свега добри и часни људи. А то и јесте највреднија мисија спорта.

Извор: Општина Кула

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: