ПЕТ ГОДИНА ПЕЋИНАЧКОГ УМАП-А

Једина омладинска организација у пећиначкој општини Удружење младих активиста Пећинци – УМАП ове године обележава пету годину постојања.

Како нам је рекао Слободан Станковиће председник Удружења област рада самог удружења усмерена је на омладинску политику, изградњу грађанског друштва и активизам, а током текуће године, уколико епидемиолошка ситуација то дозовли, ова организација ће пригодним програмом уз подршку Општине Пећинци обележити мали јубилеј.

„Формирање ове организације проистекло је из жеље да млађа популација буде видљива у својој локалној заједници, да се чује глас младих и да се младима пружи прилика за креативним изражавањем. С тим у вези, одлучли смо се да о актуелним друштвеним проблемима, поред сценског изражавања на „даскама које живот значе“, говоримо путем и филмског платна, односно кратких играно–документарних филмова. Уз помоћ ресорног министарства, Општине Пећинци и пећиначког Културног центра који нам пружају финансијску и техничку подршку за реализацију наших програмских активности, успели смо да говоримо о темама које погађају младе не само у нашој локалној средини, већ и у региону и шире“ – рекао је Станковић.

Станковић такође додаје да су сви досадашњи пројекти наилазили на подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије и Општине Пећинци који су издвајали значајна средства за реализацију програмских активности.

„Важно је да пре свега локална средина пружи подршку младима који желе да се укључе у креирање културне политике у својим срединама, поготову када се ради о мањим каква је наша. Иако званично немамо своје просторије, на располагању нам је увек био и остао пећиначки Културни центар којем се посебно захваљујемо на техничкој подршци током свих ових година рада. Сви наши досадашњи пројекти имали су успешну реализацију и били су одрживи и након завршетка њихове реализације, што је младим људима подстрек да наставе даље. Изазовно је у мањим срединама говорити о друштвеним темама и проблемима који погађају младе на креативан начин за који смо се протеклих година одлучивали“ – каже Станковић

Први пројекат који је у сарадњи са сремскомитровачким Заводом за јавно здравље реализовало поменуто удружења промовисао је здраве и безбедне стилове живота међу младима у Срему у оквиру пројекта „Информиши се о ХИВ-у“ који је за резултат имао едукативни филм „Борба и нада – са ХИВ-ом се може живети“. Након тога, најбројнији пројекат када се говори у учешћу младих под називом „Млади у акцији против насиља – Не снимај насиље, сними филм против насиља“ тицао се превенције вршњачког насиља међу младима у Срему у оквиру којег је снимљен још један едукативни филм под називом „45 минута“. Превенција трговине људима је још једна од тема којима се бавило ово удружење у оквиру пројекта „Млади активисти у борби против трговине људима“. Тако је настао краткометражни едукативни филм „И тебе се тиче“, а како Странковић најављује у наредном пројекту ће бити речи о превенцији породичног насиља.

Извор: Општина Пећинци