ПЕТ МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПОЧЕТАК ПОСЛОВАЊА И РЕВОЛУЦИОНАРНЕ ИДЕЈЕ

У просторијама Агробизнис центра, 26. марта додељени су први уговори корисницима средстава који су одабрани да буду подржани кроз први Конкурс за доделу бесповратних средстава за субвенционисање пољопривредне производње и унапређење функционисања индивидуалних пољопривредних газдинстава на територији града Сомбора за 2020. годину. Сама процедура потписивања и доделе била је скромна, у складу са ванредним стањем и заштитним мерама које су прописане од стране Владе Републике Србије, како би сви остали безбедни и здрави.

Директор Агробизнис центра, Карло Пушкарица, изјавио је да „оваква слика можда делује чудно, будући да се трудимо да држимо друштвену дистанцу, али представља заправо трачак наде у ово тешко доба. Не желимо да дозволимо да економски развој, подршка пољопривреди и окупљање агробизнис заједнице стане у овом тренутку“ рекао је Пушкарица. „Наш задатак је да, у складу са могућностима и колективном свешћу, дамо највећи могући допринос. Ова ситуација неће трајати довека, а тада ће нам требати јака привреда и јаки пољопривредници, који су највећи мотор локалног економског развоја. Доделили смо двадесет пет уговора по овом позиву, односно пет милиона динара, у сарадњи са Градом Сомбором и Кабинетом за демографију и популациону политику Владе Републике Србије. Испоставило се да је ова мала директна финансијска подршка корисницима, односно пољопривреди, велика помоћ за превазилажење одређених проблема. Позив и критеријуми су формирани тако да су се тражиле апликације које представљају почетак пословања или они који већ имају развијену производњу, али имају одређене револуционарне идеје. Идеје које представљају нови степеник у производњи. Велико хвала Градској управи Сомбора, која је препознала мисију Агробизнис центра и која се у процесу доделе дала максимално, како приликом селекције, тако и приликом опредељивања средстава“ закључио је Пушкарица.

Агробизнис центар ће, у складу са ситуацијом која је у нашој земљи, у сарадњи са локалним самоуправама широм земље у будућности организовати још неколико позива налик овом. Идеја је да се до краја године подели преко 15 милиона динара, као и да се покрену значајна истраживања у области пољопривреде и економског развоја.

Извор: Град Сомбор