ПЕТ НАГРАДА ЗА ПЕЋИНАЧКЕ ДЕВОЈЧИЦЕ КОЈЕ НЕ ВОЛЕ ГРАНИЦЕ

Последњи викенд у априлу у пећиначкој општини био је у знаку позоришта за децу када је 29. и 30. априла изведено 5 представа за децу у оквиру Зонске смотре дечјег сценског стваралаштва коју организују пећиначки Културни центар и Савез уметничког стваралаштва Војводине под покровитељством Општине Пећинци.

Зонску смотру дечјег сценског стваралаштва Срема освечано је отворио директор КЦ-а Јован Деврња истакавши да се и у години када ова установа обележава четири и по деценије постојања наставља са неговањем културе када је у питању сценско стваралаштво код најмлађих.

„Годинама уназад Пећинци су центар сценског стваралаштва у Срему када су у питању деца која се баве глумом. Посебна је част бити домаћин једног оваквог фестивала од регионалног значаја, а још веће задовољство је што управо овај фестивал спаја децу и има за циљ да их подстакне на креативност и игру“ – рекао је Деврња.

Да ће и даље бити пружана подршка при реализацији овог фестивала, али и других културно-уметничких, образовних и забавних програма за децу потврдио је заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић који је присуствовао свечаном отварању смотре.

„Наставићемо да подржавамо рад Културног центра који ове године обележава велики јубилеј, а посебно водимо рачуна да културни програми стигну до мештана у свих петнаест насеља наше општине“ – истакао је Војкић, и додао да је свака секција која ради у оквиру Културног центра изузетно вредна, јер окупља младе који се на тај начин не само друже, него и развијају своју креативност.

Селектор смотре Миљан Војновић, професионални глумац из Новог Сада и самостални стручни сарадник на Департману за глуму Акдемије уметности у Новом Саду имао је прилику да погледа 5 најбољих дечјих представа у Срему.

„Посебност ове смотре је што су се на њој појавила деца из малих средина што нам говори да се и у њима крију велики таленти. Оно што деца доносе на сцену је свакако игра и слобода коју преносе на своје вршњаке, али и на одрасле. Са децом је увек лепо јер њима искрености не фали, а мој задатак је био да пажљиво погледам све представе и упутим на даље фестивале“ – истакао је Војновић.

Смотра је свечано отворена представом домаћина „Девојчице које не воле границе“ по тексту Стефана Тићмија у режији Слободана Станковића, да би се публици затим представили и чланови Драмске секције Основне школе „Вера Мишчевић“ из Сурдука са представом „Кад срце заигра“ по тексту и у режији Душана Радојчића. У сремскосмитровачком Позоришту „Добрица Милутиновић“ изведене су представе „Нојева фарма“ по тексту и у режији Дајане Николовски а у извођењу ученика сремскомитровачке Основне школе „Јован Јовановић Змај“ и „Царски заточник“ по тексту Миодрага Станисављевића у режији Гордане Лукић коју су извели чланови Креативног студија и театра „Гартел“ из Сремске Митровице. Прилику да овогодишњу смотру затворе имали су чланови беочинског Аматерског позоришта КУД-а „Бриле“ који су извели представу „Чистоћа је од злата јабука“ по тексту Тодета Николетића у режији Ратке Дулић и Секуле Петровића.

 

НАГРАЂЕНИ:

 1. место: ЦАРСКИ ЗАТОЧНИК (Креативни студио и театар „Гартел“ Сремска Митровица)
 2. место: НОЈЕВА ФАРМА (ОШ „Јован Јовановић Змај“ Сремска Митровица)
 3. место: ДЕВОЈЧИЦЕ КОЈЕ НЕ ВОЛЕ ГРАНИЦЕ (Драмска секција Културног центра „Пећинци“ Пећинци)

Награда за најбољу режију – Гордана Лукић (ЦАРСКИ ЗАТОЧНИК)

Награда за најбољу функционалну употребу сценографских елемената – Ратка Дулић и Секула Петровић (ЧИСТОЋА ЈЕ ОД ЗЛАТА ЈАБУКА)

Награда за најбољу костимографију – Гордана Лукић (ЦАРСКИ ЗАТОЧНИК)

Награда за најбољи сценски покрет – Слободан Станковић (ДЕВОЈЧИЦЕ КОЈЕ НЕ ВОЛЕ ГРАНИЦЕ)

Награда за најбољи сценски говор – Ратка Дулић и Секула Петровић (ЧИСТОЋА ЈЕ ОД ЗЛАТА ЈАБУКА)

Награда за најбољу музику или избор музике – Дајана Николовски (НОЈЕВА ФАРМА)

Награда за колективну игру – Драмска секције Културног центра „Пећинци“ Пећинци (ДЕВОЈЧИЦЕ КОЈЕ НЕ ВОЛЕ ГРАНИЦЕ)

Награда за иновативни редитељски приступ – Слободан Станковић (ДЕВОЈЧИЦЕ КОЈЕ НЕ ВОЛЕ ГРАНИЦЕ)

Награда за оригинални текст – Дајана Николовски (НОЈЕВА ФАРМА)

Награда за педагошки приступ при вођењу дечје драмске групе – Душан Радојчић (КАД СРЦЕ ЗАИГРА)

ДИПЛОМЕ ЗА НАЈБОЉА ГЛУМАЧКА ОСТВАРЕЊА:

 1. Ана Гајић (Девојчице које не воле границе)
 2. Јована Грујичић (Царски заточник)
 3. Тодор Николовски (Нојева фарма)
 4. Вања Станимировић (Царски заточник)

ПОХВАЛЕ ЗА ГЛУМАЧКА ОСТВАРЕЊА:

 1. Лука Миљуш (Кад срце заигра)
 2. Анастасија Грубач (Кад срце заигра)
 3. Сава Гарвриловић (Царски заточник)
 4. Лана Римац (Царски заточник)
 5. Јелена Ђонлић (Царски заточник)

Извор: Општина Пећинци