PET SAVETA KAKO DA POBOLJŠATE SVOJU BAŠTU

Donosimo vam nekoliko saveta kako da uštedite novac, prostor i dragoceno vreme, te poboljšate svoju baštu.

Ponekad je zemljište previše kiselo ili alkalno i mora se menjati kako bi omogućio rast pojedinim biljkama. Neki ljudi plaćaju laboratorije da bi saznali pH zemljišta, ali to možete napraviti sami sa sastojcima iz domaćinstva. Pomešajte šaku zemlje sa vodom kako biste napravili blato i ulijte belo sirće na njega – ako se počne peniti, zemljište je alkalno (pH iznad 7). Ako se ništa ne dogodi, napravite novu svežu mešavinu zemlje i vode i dodajte sodu bikarbonu – ako se pojave mehurići, zemljište je kiselo (pH ispod 7). Ako se i dalje ne događa ništa, zemljište je neutralno (pH je 7).

Umesto da upotrebite jednokratne plastične posude za rasad u proleće, jednostavno spremite svoje kutije od jaja (možete odrezati poklopce). Rupe za jaja su idealne veličine za sadnice – napunite ih sa zemljom i posejte unutra šta želite. Sa vodom budite štedljivi – karton će apsorbirbovati vlagu i sprečiti prebrzo sušenje zemlje, piše Modern Farmer.

Jedna od prednosti ako često pijete vino je da ćete imati sve materijale koji su vam potrebni kako bi vaša bašta bila navodnjavana kada odete na primer, na letnji odmor – bez ulaganja u jedan od onih skupih, složenih sistema navodnjavanja. Jednostavno izbušite malu rupu u čepu ili pampuru, napunite bocu vodom i stavite je naopako u zemljište. Voda će curiti iz boce vrlo sporo, kroz nekoliko dana do najviše nedelju dana. Planirajte oko jednu bocu po 0,09 m² zemljišta.

Uzgojite više biljaka na vašoj terasi ili balkonu na kojem imate manje prostora, tako da upotrebite vaše merdevine. Jednostavno je: položite daske vodoravno preko svakog para prečki. Stavite širinu daske na prečke koja vam odgovara. Možete usmeriti jednu stranu merdevina prema jugu za biljke koje vole sunce, a drugu prema severu za ljubitelje hlada.

Reciklirano „zvono“

Sigurno se pitate o kakvom zvonu se radi? Reč je o starom francuskom pojmu zvonolikih staklenih ograda postavljenih na pojedinačne biljke kako bi ih zaštitili od hladnog vremena. Možete napraviti svoju verziju sa bilo kojim velikim posudom ili bocom, bilo staklenom ili plastičnom, sve dok je čisto i prozirno. Ili iskoristite prozirnu plastičnu vrećicu za izradu mini staklenika za više biljaka u proleće, tako da ih ne zatekne kasni mraz.

Izvor: Modern Farmer.