ПЕТИ РЕГИОНАЛНИ ПОСЛОВНИ ФОРУМ

У Привредној комори Војводине одржан је пети Регионални пословни форум. Форум је одржан  у организацији Скупштине АП Војводине, Скупштине Европских регија, и подршку Европске предузетничке мреже, Привредне коморе Војводине, Развојне агенције Војводине и Фонда Европски послови.

Потпредседник Скупштине АП Војводине и потпредседник Скупштине европских регија Дамир Зобеница истакао је да је пети Регионални пословни форум ове године значајан по томе што сами б2б састанци привредника неће трајати само данас него ће бити могући и у наредне две недеље. Пре пет година када смо као Скупштина европских регија одлучили да организујемо Форум , организовали смо га са бенефитом за нашу државу и нашу привреду. То је јединствен концепт који подразумева позив компанијама, институцијама , а после пет година Форум је прешао у концепт интересовања привредника из региона широм света. На данашњем Форуму имамо преко 230 учесника са четири континента из 25 земаља. Најважније је да  се на крају овог Форума умреже привредници и компаније, које ће остварити резултате истакао је Зобеница.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је значајно што је Скупштина Европских регија препознала значај овог Форума , а он је данас један од највећих регионалних Форума у окружењу. До краја Форума очекујемо 250 учесника , а важно је истаћи да је заказан велики број б2б разговора , и до краја новембра биће их преко 200. Ту су представници компанија, институција, регионалних комора, развојних агенција. Компаније које су се пријавиле из наше земље привукле су велики број интересената из региона али и широм света, те на крају очекујемо њихове успешне разговоре и нове послове.  Све то управо се одражава на нашу привреду и резултате које она остварује, а то је раст индустријске производње у АП Војводини од готово 5 % за првих девет месеци ове у односу  на прошлу годину, извоз бележи раст око 25 %.

На пленарном делу Форума учеснике су видео порукама поздравили Магнус Бернтсон, председник Скупштине Европских регија и Оливер Вархељи , европски комесар  за суседску политику и проширење. Вархељи је  нагласио подршку Евроспке уније земљама Западног Балкана истичући да је ЕК одобрила 500 милиона евра помоћи због енергетске кризе и најавио додатних 500 милиона за реализацију пројеката из тог сектора. Заједничко регионално тржиште је веома важно за земље Западног Балкана , а Европска унија партнер је и подршка на побољшању економског раста као и европским интеграцијама истакао је Вархељи.

Присутнима су се  у видео обраћањима представили представници региона Фуђен ( НР Кина ), Хебеј ( НР Кина ) , ИРЕ ( Аустрија ) , Хесен ( Немачка ) , Доња Аустрија , Дистрикт Штутгарт ( Немачка ) .