ПЕТИ СИМПОЗИЈУМ О ПИВУ, ПИВАРСКИМ СИРОВИНАМА И ОПРЕМИ ОДРЖАЋЕ СЕ У ЗРЕЊАНИНУ ОД 25. ДО 28. ОКТОБРА, ОЧЕКУЈЕ СЕ РЕКОРДАН БРОЈ УЧЕСНИКА

Пети симпозијум о пиву, пиварским сировинама и опреми одржаће се у Зрењанину од 25. до 29. октобра, трајаће дан дуже него до сада и за учешће на њему пријављено је више од 45 научних и стручних радова, с учесницима из Србије и из више страних земаља. Симпозијум се одржава као део манифестације “Дани пива”, али у каснијем термину, због организационих разлога – саопштили су организатори на конференцији за новинаре, одржаној у Градској кући у Зрењанину. 

 Јавности су се обратили Владо Дашић, секретар Организационог одбора симпозијума и власник једног од организатора, Туристичке агенције “Караван”, проф. др Драгана Латковић, професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду и председница Управног одбора Института за ратарство и повртарство, који је ове године главни организатор симпозијума и Сања Петровић, вршилац дужности директора Туристичке организације града Зрењанина, у својству члана Организационог одбора.   

Мини-јубилеј, пето издање, симпозијум дочекује уз пораст броја пријављених аутора и радова, што је добар знак је да је манифестација постигла неки свој ефекат и одрживост. Размишља се и да, у складу с тенденцијама Града Зрењанина о развоју манифестационог и конгресног туризма, можда већ наредне године симпозијум прерасте у први конгрес. Град Зрењанин је и покровитељ 5. симпозијума о пиву, пиварским сировинама и опреми.

 Дашић је подсетио и да је, захваљујући симпозијуму, дошло до договора између Града Зрењанина и пиваре “Карлсберг” у Челареву о производњи “Зрењанинског пива”, а потом и идеје о изградњи крафт-пиваре у Зрењанину.
– Градоначелник је изразио жељу да управо стручњаци и учесници симпозијума израде пројектну документацију у вези са изградњом такве пиваре, а на основу прикупљених средстава од продаје “Зрењанинског пива”. Пошто су учесници овог симпозијума и представници крафт-пивара широм Србије и њихово удружење, на основу њиховог искуства требало би да граду и градоначелнику доставимо предлог како би формулисао ту пивару, у смислу власништва – рекао је Владо Дашић.     

Проф. др Драгана Латковић рекла је да је Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, научна институција од националног значаја, са задовољством прихватио да буде главни организатор скупа у Зрењанину. 
– Један од стратешких циљева Института је рад на оплемењивању и пивског јечма и хмеља, сировина за производњу пива, сматрам да Институт има шта да пружи свом народу и широј друштвеној заједници и драго ми је што је градоначелник Зрењанина Симо Салапура препознао у нама партнера, не само што се тиче овог симпозијума, већ и што се тиче планова за наредни период и других заједничких пројеката, битних и за Град Зрењанин и за Институт за ратарство и повртарство. На овом симпозијуму Институт ће учествовати и с одређеним бројем својих научних радника из области оплемењивања и технологије гајења пивских јечмова и хмеља, а имаћемо и изузетне госте из иностранства – казала је проф. Латковић. 

Суорганизатори симпозијума су и Пољопривредни факултет у Београду, Технолошки факултет у Новом Саду, Пољопривредна стручна служба Зрењанин, Висока техничка школа струковних студија Зрењанин, Удружење прехрамбених технолога Србије из Београда, Туристичка агенција “Караван” Зрењанин и Туристичка организација града Зрењанина, чија је нова директорка Сања Петровић истакла да су они од самог почетка у овој причи и сваке године активно учествују у организацији симпозијума.
– Манифестација из године у годину има све већи значај, све више пријављених радова и учесника и сматрам да сви заједно идемо у добром правцу. Симпозијум, такође, шири наше “Дане пива” у стручном и научном правцу, чиме и највећа градска манифестација додатно добија на значају. Подржавамо идеју да симпозијум прерасте у конгрес посвећен пиварству, као још једну прилику за промовисање туристичких потенцијала и понуде нашег града – рекла је Петровић. 

Технички домаћин 5. симпозијума о пиву, пиварским сировинама и опреми је хотел “Војводина”, где ће се одржати и сви планирани скупови, као и свечаност отварања и затварања. Отварање је планирано за наредни уторак, 25. октобар, у вечерњим часовима, у конгресној сали хотела “Војводина”. 

Извор: Град Зрењанин