ПЕТРОВАРАДИН У ЗНАКУ ОБНОВЉЕНЕ ТРАДИЦИЈЕ КАРНЕВАЛА

Помоћник градоначелника Александар Петровић присуствовао je отварању Петроварадинског карневала који се, у знаку обнављања традиције карневалских окупљања, одржава у подграђу Петроварадинске тврђаве другу годину за редом, у организацији Хрватског културно-просветног друштва „Јелачић“ из Петроварадина и Удружења грађана „Петроварадин Медиа“.

Обраћајући се присутнима Петровић је истакао да обнављањем традиције Петроварадина Нови Сад добија још једну туристичку атракцију која доприноси децентрализацији културе и промовише богато културно наслеђе националних заједница у Новом Саду, чија се ширина одувек огледала у домаћинству и гостопримству других народа који у заједници града живе сложно.
– Некада је овај карневал имао велику традицију, па самим тим и значај, не само за Петроварадин већ и много шире, па је сасвим логично и разумљиво да је морало доћи до обнављања традиције која, на неки начин, и обавезује. Поучен прошлогодишњим искуством,  верујем да ће и ове године карневал разгалити срца бројних учесника, као и пробирљиве новосадске публике и јавности, те да ћемо се дружити и наредних година у добром карневалском расположењу, здрављу, срећи и љубављу, јер само када се дарује љубав, човек није на губитку – рекао је Петровић.

Централни догађај карневала је „Велика карневалска поворка“, у којој учествује велики број карневалских трупа из земље и региона. Она се кретала улицама подграђа Петроварадинске тврђаве од цркве Светог Јурја у Штросмајеровој улици до главне бине у Улици проте Михалџића. У оквиру музичког програма предвиђен је наступ „Коктел бенда“, а манифестација ће током десет фестивалских дана на више места у граду посетиоцима понудити бројне изложбе, представе и радионице за децу.

Свечаном отварању присуствовало је више званица и културних посленика међу којима су били и Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Горан Kаурић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Мирко Туршић, председник Хрватског културно-просветног друштва „Јелачић“ и други.

Одржавање ове туристичке манифестације подржали су Град Нови Сад – Културни центар Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Владе Аутономне Покрајине Војводине, Министарство туризма и омладине Владе Републике Србије, Средишњи државни уред за Хрвате изван Републике Хрватске, као и компанија „Color Media Communications“.

Нови Сад, 10. фебруар 2024. године

Извор: Град Нови Сад